StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Yny
Neek
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Fiskarno
Boszkan
Ciszie
Innehåll - Start
Vad är ZooKoll?
Bli medlem
Sök medlemmar
Kalender
Prylmarknad
Statomaten
Om cookies
Kontakt
ZooKoll som startsida

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Artiklar - Start
Produkter - recensioner / tester

Rumsrenhet
Skapad av Jenny_m

Några tips:

Till en början (första månaden) var inte min kattunge Kajsa rumsren. Hon kissade, ja även bajsade i sängen. Det var för att andra katten Ida var så dominant, har jag förstått nu senare. Ida hade nämligen vid två tillfällen kissat i sängen när det hänt en olycka med kattlådan, och duschvatten hade kommit in i lådan och allt var en enda lersörja.
Kajsa kände lukten, trots turer med sängkläderna i tvättmaskinen, och trodde det var okej att göra i sängen hon också. Jag tvättade allt hon kissat på med tvättmedel som hade citrondoft, sprayade på det som ej gick att tvätta med ättiksvatten, för att neutralisera doften. Jag gav då Kajsa en egen kattlåda. Jag placerade den i köket, så hon hade ett eget hörn för sin toalett.
Det är faktiskt mycket trevligare att plocka ur två lådor med litet klumpar i varje än en låda full...
Katterna krafsar också sönder klumparna när det blir för mycket. Det är inte roligt att ta hand om "klumpsmulor". Så fort Kajsa började krafsa, satte jag henne i lådan. På dagarna plockade jag bort täcket ur sängen. Det fanns då inget att krafsa i.
Annars kunde jag ju stängt dörren, men Ida öppnar dörrar om hon vill. Varför skulle jag begränsa utrymmet i den trånga tvåan för henne?
Det var ju faktiskt inte meningen att hon skulle få begränsat revir för att jag tagit hem en kattunge. Det skulle bara göra det ännu värre med rangordningen. Ett tag fick Kajsa inte sova hos oss på natten, utan sov i köket i en egen korg. Kattlådan stod ju i köket. Så småningom upphörde problemet.

Det gick bra för mig.

Det finns litet andra tips.
  • Står kattlådan lagom lugnt placerad? Om nej flytta den.

  • Har katten ett favoritkisshörn, placera lådan där, och flytta den sedan stegvis dit du vill ha den. Fungerar det inte att flytta på den, låt den stå kvar.

  • Prova att byta sanden mot ett annat märke.

  • Skaffa en låda till om du har flera våningar i bostaden, eller flera katter.

  • Kissar katten i blomkrukan? Spraya med ättiksvatten eller citron. Lägg sedan i litet stenar ovanpå jorden så finns inget att krafsa i.

  • Sätt katten i lådan när den sovit. Beröm om den gör ifrån sig.

  • Plocka bort mattor och annat kissvänligt underlag.

Tänk över situationen hemma, är katten stressad? Ensam hemma för mycket, finns det fler katter i huset, just den här katten kanske står lägst i rang och försöker hävda sig.

Oftast hänger problemen ihop. Det skulle också kunna röra sig en sjukdom, men då brukar katten bara sätta sig där den är och göra ifrån sig. Om du misstänker sjukdom, ta den till veterinären.

Vad du än gör, skrik inte åt katten, slå den inte (!!!), det är redan försent.
Katten förstår inte varför den får bannor, den blir bara rädd.
Beröm när den sitter på lådan i stället.

Till artikelindex


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll