StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Biewerterrier
Yny
Bojan
Lyrik
Majvor
Matryd
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Rhema
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Innehåll - Start
Vad är ZooKoll?
Bli medlem
Sök medlemmar
Kalender
Prylmarknad
Statomaten
Om cookies
Kontakt
ZooKoll som startsida

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Artiklar - Start
Akvarier - Inredning / tillbehör / tillverkning

Att göra arbete till hobby
Skapad av Martin Isaksen

Förord
Jag har en del akvarier med diskus. Det är ganska så jobbigt att byta vatten när man skall tömma först och sedan fylla på. Mycket lyftande och sugande. Jag hade varit omkring och tittat hos odlare, akvarieaffärer och tittat mycket på nätet hur folk hade konstruerat. När jag var hos en så berättade han hur han hade gjort och det var en väldigt enkel konstruktion. Så nu skall jag försöka förklara hur jag gjorde det mycket enklare att hantera mina kar och fiskar.

Till ett väldigt rimligt pris med, 1360kr har jag gett för mitt system.

Saker som behövs för att göra detta möjligt
(Dessa saker har jag använt mig av, har ansett att de varit mest prisvärda, priser och inköpsställe finns sist)

 • En borrmaskin som kan gå på varv omkring 600-800 varv/m

 • 2st träbitar ungefär mått 10*10*2.5 cm

 • 2st skruvtvingar

 • 10mm vanlig träborr

 • Diamanthålsåg borr 10mm

 • Plastslang 10mm

 • Startsats Vattenbyte till växthus (Hozlock)

 • Bevattningstimer (Gardena Bevattningscomputer C 1060 Profi)

 • Avloppsrör


Styrplattor
Det första som man skall göra är att ta träplattorna och lägga dom kloss i kloss och borra ett hål ungefär i mitten. Dessa 2 plattor skall vara stödplattor när man borrar i akvarierna.


Styrplattor i trä

Borra karen
Jag har valt att borra mina kar på kortsidan då det passat bäst i min ställning. Även så känns det som att det är lite mindre belastning på kortsidorna. Men jag har en vän som borrat sina på ”baksida” och där är inget som har spruckit eller något.

Nu använder man sig av träplattorna som man började att fixa till. Det är nu du bestämmer hur hög vattennivå du skall ha i karet. Jag har placerat min hål cirka 3-4cm ner ifrån kanten och 5-7cm ut. Man sätter plattor på varsin sida av glaset och försöker pricka in så att hålen sitter så centrerat för varandra som möjligt, därefter tar man skruvtvingarna och spänner fast plattorna.


Dags att börja borra...

Nu är det dags att börja borra
Man bör vara två stycken här, En som borrar och en som häller vatten. Här skall du använda 10mm-hålborren. Man använder sig nu av ”styrningen” och borrar i denna. Saken med styrningen är för att borra rakt och minska belastningen för glaset. Det är viktigt att borra lugnt och sakta. Absolut inte trycka på på slutet för då är risken stor att det går av stora flisor och man blir av med hållfasthet. Använd mycket vatten när du borrar för kylningens skull så inte glaset spricker. Är ni osäkra på eran borrning provborra på någon annan glasbit först. Är man säker sedan så kan man borra på plats med fiskarna i.


Så här skall det se ut när ni är klara med borrningen

Nu är det bara att trycka i slangen i hålet, slangen skall tryckas in så att det sticker ut ungefär 2-3 cm inne i akvariet. Denna är nu lite tjockare så det blir automatisk tätning. Dey är så lågt tryck här ifrån vattnet så man behöver inte limma eller något sådant alls.Sedan sätter man denna slangen i sitt ”avloppsrör” som löper under ställningen. Bara att använda vanliga 10mm borr och göra hålen där. Var noga med att slangen går rakt ner så det inte bildas några vattenlås, då kan det bli översvämning.

Vattenförsörjningen
Här valde jag att köpa Hozlock Startsats för bevattning i växthus. Där följer med tryckreducerare, slangar, ställbara munstycken + lite annat smått och gott. Väldigt lätt att arbeta med. För att det inte skall rinna hela tiden sedan så valde jag bevattningstimern Gardena Bevattningscomputer C 1060 Profi. Denna är lyxvarianten med digitala instrument och upp till 6 st möjliga bevattningar om dygnet. Detta var den klart dyraste grejen i hela systemet, men jag ansåg att den fyllde mina behov perfekt. Vattenkopplingen är en vanlig koppling till trädgårdsslang.

Kan man inte få tag i någon startsats så får man köpa in sakerna för sig.
Det man behöver är: 1st Huvudledning, små ledningar till karen och munstycken.

För- och nackdelar
Jag har valt att använda mig av dessa vanliga trädgårdsprylar då det finns ett stort utbud med reservdelar och tillbehör. De är också väldigt lätta att använda. En fördel med detta system är även att skulle man flytta akvariet så behöver man fortfarande inte hålla på och suga - bara att sätta en spann bredvid karet och i med slangen. Sedan är det bara att hälla i vatten så rinner det av.

En nackdel är att om man har mycket växter och sådant i vattnet och har ett för litet avrinningshål så kan växtblad och sådant fastna i hålet och då kan det bli stopp. Man kan lösa detta genom att bygga en liten nätbur och sätta som skydd för slangen så får man inga ”förstoppningsproblem”.

Avslutningsvis
Jag har haft jättestor nytta av detta system. Det har funkat klander fritt för mig. Man måste som sagt vara noga med avrinnings-slangarna att de hänger rakt ned och inte har överflödig slang. Hade detta fenomenet i början så att det bildades vattenlås så det rann ut lite dåligt. Men självklart kan man välja större hål som avrinning men 10mm slangen klarar att svälja undan ett tryck på ca 30l/h. I Hozlock satsen så följde där med ställbara vattenmunstycken där kunde man välja upp till 40l/h om jag inte minns fel. Även så har jag inte behövt använda en enda sträng med silikon eller någon annan form av tätning. Jag använder detta på akvarier upp till 310l utan några problem med sprickor eller något sådant. Jag har sett folk som byggt samma typ av system som mig men köpt det i en Zooaffär. Det kostade nästan 5000kr då.

Är det några frågor eller något som ni undrar över är det bara att skicka ett mail här på DjurPortalen eller till min vanliga email.

//Martin Isaksen aka Izaxen
Izaxen@telia.com

Här är de saker jag inhandlat med priser
 • Diamanthålsågsats 198kr Clas Ohlson

 • Plastslang 62kr/10m Clas Ohlson

 • Hozlock Startsats (Bevattning till växthus) 300kr Ekohallen
 • Gardena Bevattningscomputer C 1060 Profi 800kr Ekohallen
  Till artikelindex


 • Dela på...


  © 1998 - 2018 ZooKoll