StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Biewerterrier
Yny
Bojan
Lyrik
Majvor
Matryd
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Rhema
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Innehåll - Start
Vad är ZooKoll?
Bli medlem
Sök medlemmar
Kalender
Prylmarknad
Statomaten
Om cookies
Kontakt
ZooKoll som startsida

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Artiklar - Start
Introduktion / allmänt - inte bara för nybörjaren

Lite om Hamstern
Skapad av Tomsilver

Hamstern
Hamstern är en underfamilj i familjen cricetus auratus som omfattar 18 arter indelade i sex eller sju släkten. Av en del zoologer räknas de som släktgrupp i underfamiljen sorkar, andra vill definiera dem som en egen familj Mesocricetus auratus. Hamstern är ett populärt husdjur i stora delen av världen. Som sällskapsdjur finns tre grundtyper: vanlig guldhamster, färgad korthårig hamster och långhårig teddyhamster.

Hamstern har en grov och tjock kropp, korta ben, en mycket kort och tunnhårig svans samt ovanligt stora framtänder. Den har dessutom 3 kindtänder i varje käkhalva och stora kindpåsar. Hamstern kommer ursprungligen från syrien, där den gräver djupa hålor med flera kamrar där de om hösten samlar sina förråd. Hamstern är allätare och blir ca 15cm lång, 100-150g och lever vanligtvis cirka 2–4 år.


Dvärghamstern
Dvärghamstern är en gemensam beteckning på tre hamsterarter, varav en räknas som två underarter: Campbells Ryska dvärghamster (Phodopus sungorus campbelli), Vintervit Rysk (Sibirisk) dvärghamster (Phodopus sungorus sungorus), Roborovski dvärghamster (Phodopus roborovskii) och kinesisk hamster (Cricetulus griseus). Dessa lever i vilt tillstånd i olika områden av Asien, men hålls på grund av sitt tilltalande yttre även som sällskapsdjur i andra delar av världen.

Dvärghamstrar som hålls som sällskaps djur är små, oftast inte mer än 10 centimeter och med en vikt på upp till 55 gram. Färgerna går ofta i grå/blå, vitt, cream och svart. I fångenskap kan de till skillnad från de flesta andra hamstrar ofta hållas i par. Ungarna föds hårlösa och blinda, vanligen är det mellan fyra till fem ungar i en kull. Honan diar ungarna i 3-4 veckor och ungarna blir självständiga vid 4-5 veckors ålder. Dvärghamstrar kan bli omkring 3 år gamla.

Dvärghamstrar som hålls som sällskapsdjur behöver rätt utformade burar, storleksmässigt och inredningsmässigt, korrekt skötsel, hantering, utfodring och vård vid sjukdom. Råd angående detta kan man ofta få i fackböcker om hamstrar och hos veterinären eller någon annan smådjurs klinik.

Hantering
En hamster som hanteras från tidig ålder blir ofta väldigt tam och tillgiven. Den blir en trevlig och lätthanterlig kamrat. Alla hamstrar är av naturen nattaktiva men kan genom regelbundna rutiner enkelt vänjas om till att vakna framåt eftermiddagen.

Bur och inredning
Det finns olika typer av burar som passar för en hamster. Den traditionella gallerburen med plastbotten eller den helplastade buren med galler i taket. Vilken bur man ska välja är valfritt. Måtten på buren bör enligt djurskyddslagen vara minst 1200cm2, dvs. ca 30x40cm med en höjd på minst 20cm. Lämplig temperatur är 18-26 grader. En bur ska aldrig stå i drag då djuret lätt kan bli förkylt. Lämplig inredning är ett hus, ett springhjul i rätt storlek, badsand för dvärghamstrarna, toalettlåda, matskål och vattenflaska. Lämpligt bottenmaterial är kutterspån, pappers-/träpellets eller liknande. Tidningpapper rekommenderas inte på grund av att det kan innehålla giftiga ämnen.

Utfodring
Basfodret består av en fröblandning. Feta fröer så som solros och hampfrö bör ges i begränsad mängd. Hamstrar är till viss del köttätare och behöver därför lite animaliskt protein. Lämpligt att ge är små bitar av kött, fisk eller ägg. En liten bit hundkex kan med fördel ges eller pellets för större akvarie fiskar.

Färskvaror ges dagligen så som t ex äpple, vindruvor, rotfrukter, morot, kålrot, gurka, persilja, och gröna ärtor. Tänderna växer kontinuerligt och en gnagarsten, färska kvistar, knäckebröd, fröstänger och liknande hjälper därför till att hålla dom i skick. Vattnet byts dagligen och ges i vattenflaska. Flaskan ska vara så stor att vattnet aldrig riskeras att ta slut. Flaska och matskål diskas minst en gång om dagen. Hamstrar har kindpåsar där de samlar mat i och lägger i boet. Därför tror man lätt att de äter mer än de gör. Tänk därför på att ofta rensa i buren då det lät blir skräpigt.

Första dygnet
Första 24 timmarna bör djuret få vara ifred. Bekanta er sedan i buren. Hamstern lyfts genom att man kupar händerna runt hamstern. Tänk på att sitta ner i början då hamstern kan tappas.

Till artikelindex


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll