StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Yny
Neek
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Fiskarno
Boszkan
Ciszie
Innehåll - Start
Vad är ZooKoll?
Bli medlem
Sök medlemmar
Kalender
Prylmarknad
Statomaten
Om cookies
Kontakt
ZooKoll som startsida

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Artiklar - Start
Introduktion / allmänt - inte bara för nybörjaren

Marsvin i trädgården
Skapad av Agadmin

I sin naturliga vistelse i sydamerika lever marsvinen i flockar på grässlätterna. En flock består oftast av en ledarhane tillsammans med några honor och ungar. Att hålla marsvin utomhus i trädgården de varmaste sommarmånaderna erbjuder en unik möjlighet att studera dessa sociala djur i en mer naturlig miljö. När man ser på marsvin i zoobutiker eller i en bur kan de verka vara ganska stillsamma varelser. Med ett ökat livsutrymme kommer du snart märka att marsvin är mycket sociala och nyfikna djur och har en högt utvecklad familjestruktur där t.ex diandet av ungarna kan skötas av flera honor.

Hur många marsvin bör jag ha?
Självklart behöver du inte skaffa en hel flock marsvin, även om de är sagoligt söta och charmiga. De kräver som alla sällskapsdjur daglig tillsyn, omvårdnad och stimulans för att må bra och ha god hälsa. Det viktigaste är alltså att man kan ombesörja dessa krav. Långhåriga raser behöver dessutom regelbunden pälsvård. Du bör dock ha minst två, då en människa aldrig fullt ut kan ersätta det sociala behovet hos dessa djur. Väljer du att ha ett par och inte vill ha ungar så lämpar sig två honor bäst tillsammans, hanarna är mer rivaliserande och kan stundvis vara riktigt hårda mot varandra.

Marsvin utomhus
Att många har kaniner utomhus är vanligt, men att ha marsvin i din trädgård kanske du aldrig tänkt på. Med lite planering brukar det inte vara några oövervinliga problem.
Har du en trädgård med några kvadratmeter gräsmatta över så kan en inhägnad för marsvinens "sommarlov" vara ett trevligt inslag. Välj en lugn plats där dom inte störs av allt för mycket oväsen i omgivningen. Gräsmattan där inhägnaden står blir ett naturligt underlag och den kommer snart att betas av. I gengäld göder deras avföring gräsmattan så att den snabbt återhämtar sig igen. En bra idé är att ha två platser som du kan alternera emellan. Flytta dom mellan några veckors mellanrum så hinner gräset växa till sig på det gamla stället.
Den största vinsten med att hålla dina telningar utomhus ett par månader är naturligtvis att djuren får komma ut och röra på sig på ett naturligt sätt, men det finns också andra fördelar. T.ex blir rengöringen en lätt match. Du slipper byta i burar utan kan kratta ihop allt skräp och lägga i komposten. Att öppna altandörren på morgonen och höra deras glada pipande läte av längtan efter en god frukost tillsammans med frist luft och fågelkvitter är en sann njutning. Passa på att avnjuta kaffet i deras sällskap!

Själva inhägnaden
Hur stor inhägnad du vill göra bestämmer du själv, men en yta på 2 x 3 meter ger goda möjligheter till utrymme för spännande strövtåg och inredning för några individer. När du valt ut ett område mäter du upp hur många meter nät du behöver. Lämpligt är s.k. kyvklingnät. Maskorna får inte vara för stora så att marsvinen kan rymma eller fastna i dom. Ungar kan ta sig igenom ganska små hål så vanligt hönsnät har för glesa maskor. Det är också viktigt att inga rovdjur eller gnagare kan ta sig in till marsvinen. Nätet måste vara väl förankrat och inte lämna glipor mot marken. Du kan använda vanliga buskstäd som träs genom nätet och sticks ner i marken. Snåla inte med dessa då glesare mellanrum ger en mer ostabil inhägnad. Det bästa är kanske att bygga en träram där nätet fästs. Se till att inhägnaden är tillräckligt hög.
Då marsvinen går utomhus är det viktigt att de alltid har tillgång till en torr plats att ta sin tillflykt till. Dessa kan göras genom att du vänder en hundkorg upp och ner och täcker över med något regntåligt. Inuti ska det alltid finnas rikligt med torrt hö eller halm. Se till att detta byts ut ofta för att hålla rent och fräscht. Det är också viktigt att det alltid finns en tillräckligt stor del med skugga i inhägnaden (alla tider på dagen). Ett avkortat paraply som förankras väl i marken är en möjlighet, det skyddar ju också för regn.
I sin naturliga hemtrakt lever marsvinen i hålor i marken. Mågra avloppsrör i tegel ger både möjligheter till gömställen och lek. Även om marsvin inte är några mästerklättrare så kan de vara förvånansvärt akrobatiska. De kan dessutom hoppa ansenliga höjder om det skulle behövas. tjocka grenar och några större stenar kan också utgöra utkiksposter.
I inhägnaden måste det alltid finnas god tillgång på färskt hö som både tjänar som foder och gömställen. Foderskålar måste skyddas mot regn. Utfodra mindre mängde men oftare så minskar du risken att överblivet foder blir riskkällor för sjukdomar.

Rätt utfodring viktig
Då utomhus miljön ställer högre krav på djuren är det oerhört viktigt att de får en allsidig och näringsriktig kost. Här följar en korfattad lista på vad den kan innehålla:
Basfoder som ges dagligen
 • Marsvinspellets av hög kvalité


 • Extra kraftfoder som t.ex havre och/eller korn några gånger i veckan

 • Mineralsten

 • Färska trädgrenar att gnaga på, gärna av fruktträd

 • Grönfoder som ges dagligen och varieras
 • Vitkål

 • Brysselkål

 • Morötter

 • Grönkål

 • Bladpersilja

 • Färsk spenat

 • Äpple/Päron (sparsamt)

 • Kålrot

 • Rotselleri

 • Rödbetor (sparsamt)

 • Maskrosblad

 • Klöver

 • Gräs (ej maskinklippt)

 • Späda nässlor (som torkas innan)


 • Viktigt!
  Även om hållning utomhus på många sätt innebär mindre arbete är det självklart lika viktigt med god tillsyn av djuren. Blir det mycket regn och kyliga dagar bör du kunna ta in marsvinen inomhus (detta är alltså viktigt att ha i åtanke vid planeringen). Detta gäller även om ett marsvin skulle bli sjukt eller visa tecken på att inte må bra.
  Det här är ingalunda en heltäckande artikel om att hålla djuren utomhus en del av året, utan bör mer ses som att väcka tanken om en möjlighet.
  Till artikelindex


  Dela på...


  © 1998 - 2018 ZooKoll