StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Yny
Neek
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Fiskarno
Boszkan
Ciszie
Innehåll - Akvarier
Forum - Akvarier
Fiskarter
Akvarieväxter
Prylmarknad - Akvarier
Artiklar - Akvarier
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars akvarier

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Övrigt akvarierelaterat
Caridina sp.
Grön Dvärgräka
Inskriven av Agadmin

Utskrift
ID-nr: 957Uppdaterad 2008-06-05 23:59
Informationsklass   
7

Synonymer / tidigare vet.namn
Vanligen får man se beteckningen Caridina cf. babaulti "Green". Gammalt klassifikationsnummer A 12.
Den gröna dvärgräkan har fått många namn, men dess vetenskapliga tillhörighet är hittills inte 100%-igt utredd. En del odlare menar att det är en ännu ej beskriven art, eller kanske flera. Den går under populärbeteckningar såsom: "Dark Green Shrimp", "Green Shrimp", "Neon Green Shrimp" eller motsvarande svenska beteckningar.

Utbredningsområde
Indien? Japan?

Allmän beskrivning
De gröna dvärgräkor jag sett på nära håll har sålts till mig med beteckningen "Neongrön räka" respektive "Dark Green Shrimp". De har tveklöst varit utav samma art, jag har kikat på dem under mikroskop. Det kan även vara samma art som setts i svenska Zoobutiker, men pga det höga priset har jag inte haft möjlighet att kontrollera saken. Alla gröna räkor har gett ett något långsträckt intryck jämfört med andra dvärgräkor, oavsett under vilket namn de sålts.

Olika individer har litet olika färg, men de VÄXLAR inte färg, vilket andra räkarter kan göra vid stress exempelvis. De är helt gröna och aldrig något annat. De små, nyligen kläckta räkbarnen är dock litet rödaktiga, beroende på mikroskopiskt små röda prickar på skalet (jämförbart med Red Cherryns eller Körsbärsräkans prickar). De övergår ganska snabbt till grönt allteftersom de växer. Ungräkorna växer oerhört snabbt i storlek, men arten verkar ändå sammantaget litet kinkigare att hålla än exempelvis Körsbärsräkan eller dess gula färgvariant. De vuxna räkorna har lustigt nog olika färg: honorna är mörkare gröna än hannarna. Man kan mycket lätt se när honorna bär rom - den är nämligen läckert neongrön!

Det finns alltså ingen genetisk bakgrund inom arten till eventuella olikfärgade populationer, det går inte att renodla olika gröna eller andra nyanser. Ofta är det bottensubstratet eller andra orsaker, som ger LITET färgvariation mellan populationerna.

Vattenvärdena verkar inte spela någon större roll, jag har sett hänvisningar på lyckad hållning och förökning i både surt, neutralt och basiskt vatten. De kan hållas i både lätt alkaliskt vatten och mjukt vatten. Den verkar dock tåla kallt vatten litet sämre än vissa andra dvärgräkor, även om hållning i teknik- och doppvärmarlösa akvarier går helt problemfritt. Den tål höga temperaturer i akvarierna, men bör för den skull inte hållas varmare än andra subtropiska arter.

Storlek
Honorna upp till 35-40 mm långa, hannarna ljusare och upp till 30-35 mm långa.

Könsskillnader
Honorna mörkare gröna och upp till 35-40 mm långa, hannarna ljusare gröna och upp till 30-35 mm långa.

Odling
Man kan mycket lätt se när honorna bär rom - den är nämligen läckert neongrön! Det sägs att den får fler räkbarn åt gången än exempelvis Red Cherry eller Körsbärsräkan. Ca 60 åt gången, 3-4 ggr per år. Jag har så nyligen skaffat mig mina, så jag kan varken bekräfta eller dementera detta. Förökningen kan orsaka problem hos den här arten/arterna när inte tillräckligt smått foder för räkbarnen finns i karet - därför rekommenderas minsta möjliga räkanpassade foder eller väl ingånget akvarium för odlingsförsök. JBL Nobil Fluid har fungerat bra i dessa sammanhang.

Utfodring
Allt som andra räkarter äter! OBS att räkbarnen möjligen kan vara mycket små för denna art och därför kräver litet mera omsorg vad det gäller utfodringen för att överleva.

Övrigt
Den i Sverige ännu ganska okända "Regnbågsräkan" är troligtvis samma art som den gröna räkan. Regnbågsräkan brukar skrivas Caridina cf. babaulti.

Denna artbeskrivning är inskriven av Christina G, inte av Agadmin.

Temperatur
0.0 °C och högre

Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna fiskart.Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll