StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Yny
Neek
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Fiskarno
Boszkan
Ciszie
Innehåll - Akvarier
Forum - Akvarier
Fiskarter
Akvarieväxter
Prylmarknad - Akvarier
Artiklar - Akvarier
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars akvarier

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Övrigt akvarierelaterat
Neocaridina heteropoda
Gul dvärgräka
Inskriven av Agadmin

Utskrift
ID-nr: 79Uppdaterad 2008-06-04 20:16
Informationsklass   
6

Synonymer / tidigare vet.namn
Gammalt namn: Neocaridina denticulata sinensis. Det är samma art som Körsbärsräkan. Kan även kallas Neocaridina heteropoda var. yellow

Utbredningsområde
Vildformen lever i Kina, Taiwan och Norra Vietnam. Den gula färgformen har troligen odlats fram i Japan, den förekommer inte ute i naturen.

Allmän beskrivning
Arten har nyligen identifierats som samma art som eldräkan eller den röda körsbärsräkan. I motsats till körsbärsräkan, som har sitt röda färgämne i ryggsköldens yta, har den gula räkan sin färg i alla vävnader, inklusive romkornen. Äldre honor har ofta en ljus rand längs ryggåsen. Det verkar inte som det finns olika gula räkor, det är troligen snarare så att de har olika färg beroende på vattenvärdena. De kan variera från nästan genomskinligt färglösa till starkt solgula helt igenom. När de inte trivs kan de få en blågrön anstrykning, som dock går tillbaka inom några dagar eller timmar, beroende på när vattnet eller det som orsakat stressen normaliseras. Även det faktum att en del populationer verkar blekare än andra, kan ha att göra med vattenkvalitén och/eller utfodringen.

Det är osäkert när de gula räkorna uppträdde första gången, de kan ha uppstått 2006, då de först introducerades utanför Japan, eller några år tidigare i Japan.

Arten är mycket lättskött och trivs i alla vattenvärden utom de allra extremaste värdena. Den förökar sig mycket lätt. Du kan troligen hålla den i kranvatten utan tillsatser överallt i Sverige. Den kräver ingen uppvärmning i akvariet. 20 grader är fulllt tillräckligt.

Eftersom den är samma art som Red Cherry eller Körsbärsräkan, korsar den sig även med denna. Resultatet är en brungrå räka som är mycket lik naturformen. Detta ger vid handen, att båda färgformerna är färgdefekter genetiskt sett, men defekterna sitter på olika ställen och nedärvs separat. Båda färgerna nedärvs recessivt.

Denna räka kan rekommenderas till nybörjare, men man får tänka på att den inte är så vanlig ännu och därför är litet dyrare än andra räkor på den svenska marknaden.

Det kan vara bra att ge den speciellt foder, anpassat till räkor och skaldjur, om du har väldigt mjukt vatten. Detta kompenserar för kalkbrist och ger dem bättre skal. Om skalet fungerar som det ska, kan honorna ömsa skal utan problem, vilket leder till att de kan befruktas och ge fin avkomma!

Storlek
Några millimeter mindre än Körsbärsräkan, som är samma art, i övrigt lika som denna med mindre hannar än honor. Maximal storlek runt 3 cm.

Könsskillnader
Hanen mindre än honan. Honorna bär på gula romkorn där man ibland kan se de små okläckta larvernas svarta ögonpar inuti.

Odling
Mycket lätt - går bäst i väl ingångna akvarier, där det finns mycket smått för de nykläckta larverna att äta utav. De små sköter sig själva, men kan bli uppätna av större fiskar eftersom kräftdjur utgör deras naturliga föda.

Räkbarnen gillar "slemmet" och det som växer på ytan på torkade löv, särskilt om du har lagt dem i blöt på fönsterbänken i solljus något dygn innan matningen! Ett mycket bra flytande foder för räkbarn är JBL Nobil Fluid. Även de vuxna räkorna gillar detta.

Utfodring
Torrfoder och frysfoder av alla slag. Det finns även speciellt anpassat räkfoder som ofta är av bra kvalitet och underlättar skalömsningen för honorna (de kan inte para sig annat än när de precis har ömsat skal!) Man kan även tillverka eget foder, det finns många bra recept för räkmat. Man kan ge dem olika torra, väl sköljda löv från olika sorters lövträd att äta. Räkorna kommer att äta dem kala förutom mittnerverna.

Temperatur
0.0 °C och högre

Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna fiskart.Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll