StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Yny
Neek
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Fiskarno
Boszkan
Ciszie
Innehåll - Katter
Forum - Katter
Kattraser
Prylmarknad - Katter
Artiklar - Katter
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars katter

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Semilånghår
Maine coon
Inskriven av sunnygirl

Utskrift
ID-nr: 77Uppdaterad 2007-09-26 01:56
Informationsklass   
5

Ursprung och historik
Maine Coonkatten har sitt ursprung i den nordamerikanska delstaten Maine. Först att förekomma i kattlitteraturen är en svart och vit katt vid namn “Captain Jenks of the Horse Marines“och detta skedde redan 1861. Rasens öden har skiftat under åren sedan dess. Den höll på att försvinna helt som raskatt i början på 1900-talet, då nya “intressantare“ raser introducerades. Den överlevde emellertid, vanligast som ladugårskatt och levde ett anonymt liv i all undanskymdhet tills 1953, då en grupp hängivna Maineinnevånare bildade “The Main Coon Cat Club“.

Klubbens syfte var att bevara rasen och det hölls utställningar för enbart Maine Coonkatter. 1968 bildades “The Main Coon Breeders and Fanciers Association MCBFA“ och 1976 tilldelades rasen certifikaträtt av CFA “Cat Fanciers Association. Maine Coon var här för att stanna. Den första Maine Coon som kom till Sverige, importerades från England 1987 och den följdes snart av flera.

Vad är då en Maine Coon ? Det finns många fantasifulla legender om dess ursprung. En av de vanligast förekommande är den om de amerikanska nybyggarna som blev fascinerade av katterna som de fann i sitt nya land. De var större än de katter de var vana vid och hade yviga svansar. Nybyggarna spekulerade över varifrån dessa fantastiska katter kom ifrån och en teori uppstod. Djupt in i de nordliga skogarna måste en tvättbjörn ha parat sig med en katt och detta hade i sin tur resulterat i den ovanliga katten. Eftersom tvättbjörn heter racoon på platsen där människorna hittade katten och man befann sig i den nordamerikanska staten Maine fick katten benämningen Maine Coon. Blandningen katt-tvättbjörn är naturligtvis en omöjlighet men när man ser katten tycker man ändå att förklaringen inte är så dum. En annan historia säger att ursprunget är att finna i avkomman från Marie Antoinetts kattor som hon lät sända till den nya världen vid tiden för det franska kejsardömets fall, medan en tredje historia säger att kattrasen ursprungliga anor återfinns hos de kattor de nordiska vikingarna medförde till nordamerika i slutet av förra årtusendet. Den sanna historien om rasens bakgrund är att den succesivt utvecklats i nordöstra USA och att den där resulterat i en katt anpassad till de hårda livsbetingelserna som råder i området.


Rasstandard / kroppsbyggnad
Huvud
Medium i bredd. höga kindben. Ansikte och nos av medium längd med fyrkantigt nosparti. I profil har näsan en lätt böjning.
Ögon
Stora, långt ifrån varandra och lite snett ansatta.
Öron
Stora vältofsade. Breda vid basen. Spetsiga. Sitter högt på huvudet.
Kropp
Muskulös, bredbröstad, medium till stor. Kroppen bör vara lång, men helhetsintrycket ska vara rektangulärt.
Svans
Lång, bred vid basen och avsmalnande.


När det gäller storleken på Maine Coon kan man få höra de mest fantastiska uppgifter. Historier om katter med en vikt omkring 20 kilo är vanligt förekommande men det rör sig i dessa fall om feluppskattningar eller om extremt feta katter. Sanningen är att en fullvuxen hane väger mellan sex och åtta kilo, medan en hona väger mellan fyra och sex kilo. Lägger man till dessa vikter, fem centimeter päls, blir resutatet en katt som ser mycket stor ut.


Päls / Tillåtna färger
Naturen är hårdhjärtad, den väljer ut de största, de starkaste och de bästa jägarna till att garantera rasens fortbestånd. Maine Coon är resultatet av ett sådant naturligt urval. Katten är anpassad till att leva i ett hårt klimat. Dess päls, kraftig och motståndskraftig mot vatten har få motsvarigheter. Den är lång på de ställen där den kan skydda mot regn och snö och kortare på de ställen den inte bör trassla in sig in undervegitationen. Pälsen är mjuk och behöver knappt aldrig kammas - en gång i veckan brukar vara tillräckligt för att hålla den i fin kondition. Den långa buskiga svansen,som katten sveper om sig när det är dags att sova hjälper också till att hålla värmen under kalla nätter. Öronen är mer pälsade än hos de flesta raser (både innuti och utanpå) för att skyddas från kyla och har stor rörlighet. Stora, runda, välpälsade tassa fungerar som “snöskor“. De stora ögonen och öronen är utformade för att ge bästa möjliga syn och hörsel. Den relativt långa fyrkantiga nosen är i sin tur utformad för att underlätta att gripa och hålla fast bytet och till att lapa i sig vatten. Det finns undantag, men de flesta Maine Coon utvecklas snabbt och öppnar ögonen,börjar gå och klättra tidigare än de flesta andra kattungar. De växer fort och är ganska välvuxna redan vid omkring ett halvt års ålder. Vid cirka ett års ålder saktar den snabba tillväxten av och fortsätter i betydligt långsammare takt till cirkas fem års ålder, då de är fullvuxna. De behåller emellertid mycket av kattungens lekfullhet.

Pälsen är lång och böljande. Buskig. Päls Tät, tjock, kortare på skuldrorna och huvudet, men längre på ryggen och bakbenen. Kvaliteten är silkesaktig och faller mjukt. Underpälsen mjuk och fin, täckt av den blanka överpälsen. Krage är önskvärd, med början från skuldrorna.

Temperament
Ljuden en Maine Coon ger ifrån sig skiljer sig från vad som är vanligt hos andra katter. De har ett distinkt ljud som påminner om ljudet från en spelande gräshoppa.
Detta ljud används i de mest skiftande avsikter, från att klaga på att maten inte är god eller tillräcklig, till att tala om för husse/matte att “nu vill jag leka“. Maine Coon älskar att leka och är speciellt förtjust i att apportera. Den jamar inte ofta, men när den gör det, sker det med en mjuk, tunn röst, som inte alls övenstämmer med kattens storlek.


Övrigt
Jämförelse mellan Maine Coon och Norsk Skogkatt.
Maine Coon har en utveckling som starkt påminner om skogkattens och där det
naturliga urvalet varit utslagsgivande för vilka individer som skulle komma att
överleva. De exteriöra likheterna mellan Maine Coon och den norska skogkatten
är påtagliga. Maine Coon är en betydligt längre och mer rektangulärt formad katt
än vad som är fallet med skogkatten.


Vikt
0.00 Kg och högre

Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna kattras.

Maine coon
Bild-ID: 980

Foto Wikimedia CommonsVad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll