StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Yny
Neek
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Fiskarno
Boszkan
Ciszie
Innehåll - Katter
Forum - Katter
Kattraser
Prylmarknad - Katter
Artiklar - Katter
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars katter

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Långhår
Perser
Inskriven av sunnygirl

Utskrift
ID-nr: 66Uppdaterad 2007-09-26 01:31
Informationsklass   
2

Ursprung och historik
Att långhårskatter existerat i Mindre Asien sedan hundratals år visar fynd av reliefer och annat bildmaterial och sedan 1500-talet har de varit kända i Europa. Dessa långhåriga, vackra katter blev populära vid den praktälskande franske kungens hov i 1700-talets Frankrike.

Det fanns då två varianter av långhåriga katter; perser (som tros härstamma från Persien / Iran) och angora (som tros härstamma från Ankara / Turkiet). Persern hade brett, runt huvud, yvig päls och kort kropp medan angoran var slank och högbent med trekantigt ansikte och längre päls. De ursprungliga raserna korsades och efter selektiv avel fick man så småningom fram dagens perser.

Dagens perser härstammar från England och framförallt USA. De perserkatterna som man i Sverige och Norden avlade på fram till mitten av 1980-talet kom i huvudsak från England. Därefter är det i stort sett enbart katter som härstammar från USA som används i avel. I USA har man en betydligt bredare avelsbas (fler katter) än i England, vilket har gjort att man kommit längre i sin strävan efter den "perfekta katten". Deras arbete ligger till grund för perseruppfödarna i Sverige i dag, som har fått fram en perser som mycket väl överensstämmer med den standard (rasbeskrivning) som finns; en söt katt med runt huvud, kort nos och lång vacker päls!


Övrigt
Perser är som vuxen en lugn, diskret och tystlåten katt med ett jämnt temperament men är ändå pigg och alert.

Den är kraftig, massiv och satt (cobby) med korta, grova ben och stora runda tassar. Huvudet är runt med kort bred nos, kraftig haka och en helt rundad panna. Ansiktet skall ha ett sött, öppet uttryck. De uttrycksfulla ögonen är stora, runda och placerade brett isär. Öronen är små och sitter brett isär.

Perserns långa päls, med mycket underull, är silkig och med en karaktäristiskt lång stor krage. Svansen är kort och välpälsad. Pälsen kräver en hel del vård i form av regelbunden badning och, helst daglig, kamning.

Perser förekommer i drygt 300 färgvarianter.Vikt
0.00 Kg och högre

Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna kattras.

Perser
Bild-ID: 977

Foto Andreas Koll
Hane ca 7 år.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll