StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Yny
Neek
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Fiskarno
Boszkan
Ciszie
Innehåll - Fåglar
Forum - Fåglar
Arter - Fåglar
Prylmarknad - Fåglar
Artiklar - Fåglar
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars fåglar

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Papegojfåglar, Dvärgpapegojor
Agapornis r roseicollins
Rosenhuvad dvärgpapegoja
Inskriven av Agadmin

Utskrift
ID-nr: 6Uppdaterad 2007-12-30 23:41
Informationsklass   
9

Utbredningsområde
Områden i vilt tillstånd: namiba och Sydvästra Angola.

Allmän beskrivning
I England kallas dvärgpapegojan lovebirds. För de är så bundna till varandra när de är ett par. De putsar matar kliar och hänger ständigt ihop. Med rätt skötsel kan den rosenhuvade dvärgpapegojan bli 20 år gammal.
De blir ca 16 cm.


Rasstandard / kroppsbyggnad
Grön kropp med turkos rygg. Ansiktet är röd-rosa med mörkbruna ögon och en benfärgad näbb.

Buren / inhägnaden
Rekommenderade burmått från jordbruksverket är L70cm, D45cm, H60cm. Men ju större desto bättre.
Bra bottenmaterial är tex. tidningspapper eller det sandpapper man kan köpa i djuraffären. Men använder du tidningspapper måste du vara observant så inte papegojan biter i det eftersom trycksvärta innehåller bly som är giftigt.
Man bör byta i buren ungefär varannan dag för att undvika
bakteriesamling. En ren och fräsch bur ökar trivselfaktorn både för dig och fåglarna.

Placera buren i det rum du vistas mest i, ungefär i ögonhöjd. Det gör det lättare att få fågeln tam, samtidigt som den känner sig tryggare genom att den får en bra överblick över rummet. Välj ett ljust hörn, men inte för nära ett fönster då de är mycket känsliga för drag och långvarigt intensivt solljus.
Dom är också känsliga mot kyla, så temperaturen bör inte understiga 10 grader.

Dvärgpapegojor behöver mycket sysselsättning för att må bra, det är en intelligent fågel. Den behöver tillgång till många leksaker i buren.

Många burar som man köper i affären har medföljande sittpinnar i plast. Dessa är inte lämpliga, för dom ger inte fågeln möjlighet att gnaga. Gnagningen är viktig för att hålla näbben i trim, och det avhåller också fåglarna från att börja plocka sina fjädrar.
Såga grenar med olika diameter från levande träd. Äppelträd, ek, björk, lönn och asp är lämpliga träd att använda sig av. De flesta grenar ska vara så tjocka så att papegojans tår inte når runt grenen helt. Grenarna ska alltid borstas och tvättas noga med varmt vatten innan de sätts in i buren. Fåglar i det vilda kan vara smittade av bla. salmonella, och det är inget man vill ha med sig in i buren.

Dvärgpapegojor älskar att duscha och bada. Därför kan du gärna ha ett fågelbad i buren. Dessa finns att köpa i din djuraffär. Du kan också duscha dom med en vanlig blomsterspruta med ljummet vatten. Särskilt skönt är det för fågeln att duscha medan den ruggar.

Könsskillnader
Honan är lite större och har ett mindre och aningen rundare huvud. Den rosa ansiktsmasken kan vara något blekare och mindre än hanens. Nära häckningsperioden kan vuxna honors bäckenben kännas glesare än hanens. Ungfåglar har en grågrön färg på fjädrar med blekrosa ansiktsmask. Näbben är något gulare med svart näbbrot.

Uppfödning
De lägger mellan 4-6 ägg som ruvas i ungefär 22 dagar. Ge dem en holk med kutterspån i botten samt färska grenar som bomatrial. Ungarna föds nakna med slutna ögon. Efter 8 veckor är ungarna självständiga. De blir könsmogna vid ca: 12 månader.

Utfodring
Papegojor behöver omväxlingsrik föda. En allt för enformig kost kan
medföra vitaminbrist och leversjukdomar. Fröblandningar
till papegojor innehåller inte tillräckligt med vitaminer och mineraler
för att det skall kunna kallas fullkostfoder.

Dina dvärgpapegojor ska ha tillgång till pellets eller parakitblandning
utan solrosfrön. Solrosfrön innehåller för mycket fett som på sikt kommer
göra fågeln sjuk. Hirschkolvar ger bra sysselsättning och stimulans.
Dom bör också ha tillgång till frukt (OBS! Inte advokado, då denna är giftig!). Många fåglar är inte vana att äta frukt och vägrar, men det är bara att fortsätta vara envis med att sätta in frukt, tillslut kommer dom börja äta den. Frukt och grönsaker är viktigt för fågelns hälsa. De skyddar fågeln mot alltför stark fettbildning och har betydelse för mag- och tarmfunktionen.
Groddade fröer är också något som uppskattas då dom äter det i det vilda.

Man bör också tillsätta lite vitaminer i vattnet eller strö vitaminpulver över fodret. Pulver är att föredra då den flytande försvinner i vattnet efter ett par timmar.

Dvärgpapegojor ska också förses med äggkraftfoder. Häckande par och ungar upp till 6 månader ska ha fri tillgång, till äldre räcker det med 1 tsk per vecka. Istället för kraftfodret kan du ge dom ett mosat, hårdkokt ägg. Men det som inte blir uppätet efter en halv dag bör tas bort. Ägg bildar ett gift, som är skadligt för dvärgpapegojan, när det stått framme för länge. Man kan, om man vill, mosa ihop äggen med ströbröd.

Det är också viktigt att de har tillgång till en mineral/kalksten.

Självklart så ska din dvärgpapegoja också ha färskt vatten varje dag.

Vanliga sjukdomar / problem
En enformig och för ensidig kost kan medföra leversjukdomar och
vitaminbristsjukdomar. Leverskador är en av de vanligaste
dödsorsakerna hos papegojor som hålls som sällskapsfåglar.

Skulle din fågel bli sjuk, kontakta fågelkunnig veterinär!

Övrigt
Vill du ha en ensam dvärgpapegoja så måste du vara tillgänglig stora
delar av dagen, dvs. aldrig vara borta mer än ca. 4 timmar. Men hur
mycket man än engagerar sig så kan man aldrig ersätta en artfrände.

Vikt
0.00 Kg och högre

Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna art.

Agapornis r roseicollins
Rosenhuvad dvärgpapegoja
Bild-ID: 966

Foto Wikimedia Commons


Agapornis r roseicollins
Rosenhuvad dvärgpapegoja
Bild-ID: 967

Foto Wikimedia Commons
En Rosenhuvad dvärgpapegoja som sitter på ett finger.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll