StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Bojan
Yny
Lyrik
Majvor
Matryd
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Rhema
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Innehåll - Terrarier
Forum - Terrarier
Arter - Terrariedjur
Akvarieväxter
Prylmarknad - Terrariedjur
Artiklar - Terrariedjur
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars terrarier

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?





Leguaner
Iguana iguana
Grön leguanTillhör familjen igoa'nidae, med ca 750 arter från södra Canada till södra Argentina, i västindien samt på Galápagosöarna, Madagaskar, Fiji och Tongaöarna.
Inskriven av Kattiew

Utskrift
ID-nr: 4Uppdaterad 2004-11-21 01:43
Informationsklass   
8

Utbredningsområde
Just denna art Grön leguan, förekommer i Central- och Sydamerika.

Allmän beskrivning
Den förekommer i Central- och Sydamerika. Den kan bli upp till 2 m lång och har ett stort huvud, kraftiga ben, lång svans och välutvecklad ryggkam. Den gröna färgen är mest utmärkande på unga exemplar. på äldre exemplar blir färgen mera avtonad gråaktig eller orangebrun med mörka tvärband på svansen. Arten är dagaktiv. Som ung livnär den sig av leddjur. Vuxna exemplar äter uteslutande växter, framförallt gröna blad. Lever i 15-20 år



Biotop i naturen
Denna art, "Grön leguan" är trädlevande och påträffas vanligen i närheten av sötvatten. Den är mycket god simmare och tar om den störs sin tillflykt till vatten

Storlek
Upp till 2m långa och väger som mest 15 kg vanligast väger denna art kring 8kg

Terrariet
Bör vara tillräckligt rymligt för en så pass stor ödla och hålla en temperatur på ca.25C. Det bör även finnas en plats där värmen ligger på 35C. Terrariet bör minst vara 2x2m med en bottenyta på 1,8m2 Finns det möjlighet ska dessa ha bra rymd på höjden då dessa ödlor är trädlevande. Inredningen ska naturligtvis efterlikna dess naturliga miljö med mycket trädgrenar att vila och klättra i. Leguaner dricker inte i den mängden att de kan tillföra tillräckligt med vätska, därför
oerhört viktigt med rätt luftfuktighet i terrariet på minst 60-70%. Av samma anledning bör man inte ge vitamintillskott utblandat i vatten. Är luftfuktigheten alldeles för låg finns risk för att djuren sakta torkar ut och njurarna tar skada. Vilket i slutändan leder till döden.

Leguaner är beroende av D3 vitamin tillförsel som är omöjligt att få i sej genom foder. Detta kan dock avhjälpas om leguanen får möjlighet att sola eller tillföras med rätt typ av belysning (UVB lysrör). *se tillförande av D3 på konstgjord väg vid utfodring.



Föda i naturen
Som ung livnär den sej på leddjur. Som fullvuxen är den dock helt vegetarian. Äter nästan helt uteslutande gröna blad.

Utfodring i fångenskap
Grönsaker och frukt av olika slag, med tonvikt på mycket bladgrönt. Variation är A&O i sammanhanget!

EJ KÖTT!!!

Viktigt är vitamintillskott som finns både i pulver och vätskeform. Följ tillverkarens rekommendationer och blanda direkt i maten ej i vatten! Kalciumupptag är beroende av en kombination av tillräckligt med UV-ljus och rätt temperatur samt rätt balans mellan calcium(Ca) och fosfor(P) Förhållandet där är (Ca)2:1(P)! Kom ihåg att en hona i könsmogen ålder producerar ägg som innebär större behov av kalcium.

*D3 kan tillföras på konstgjord väg med en dos av 100 IU/kg i veckan.

Övrigt
Grön leguan är uppskattad för sitt kött och de gulerika äggen och är en viktig födokälla för folk i Sydamerika.

Medlemmars kommentarer
Inskickat av Fishboy 2005-06-10 18:21
världen goaste ödla

Iguana iguana
Grön leguan
Bild-ID: 844

Foto Katarina Williamsson (Kattiew)
Vilande leguan, från Tropikhuset i Jönköping.

Iguana iguana
Grön leguan
Bild-ID: 845

Foto Katarina Williamsson (Kattiew)
Leguanhuvud. Fotot är taget på Tropikhuset i Jönköping.

Iguana iguana
Grön leguan
Bild-ID: 846

Foto Katarina Williamsson (Kattiew)
Iguana iguana, även den fotograferad på Tropikhuset i Jönköping.

Iguana iguana
Grön leguan
Bild-ID: 847

Foto Katarina Williamsson (Kattiew)
Foto, Leguan från Tropikhuset i Jönköping.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll