StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Yny
Neek
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Fiskarno
Boszkan
Ciszie
Innehåll - Katter
Forum - Katter
Kattraser
Prylmarknad - Katter
Artiklar - Katter
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars katter

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Korthår
Burma
Inskriven av Cat

Utskrift
ID-nr: 33Uppdaterad 2007-02-08 17:00
Informationsklass   
4

Ursprung och historik
Det är inte helt klart vem som först introducerade burman i Amerika. En del tror att den togs till Amerika från Rangoon, en del att den kommer från Indien och inte Burma, som kanske namnet antyder medan medan andra anser att den hämtades till Amerika från Burma av en sjöofficer från San Francisco. Han ägde den första burman i USA och faktiskt den första i västvärlden. Han kan väl få det sista ordet eftersom han skrev (i) artikeln "Genetics of the Burmese: "Den första burmakatten var en honkatt, importerad till USA från Burma av författaren, 1930." Hon kallades Wong Mau.

Cat Fancy i USA godkände först inte denna bruna katt som en ny ras, då det antogs att hon var en dåligt typad siames. Teorin att det var en helt ny ras stöddes emellertid av flera andra siamesuppfödare och genetiker.

Problemet med denna experimentuppfödning var att det inte fanns någon burmahane att para (fram) denna nya typ av katt med. Eftersom det inte fanns någon burmahane beslutade man att para Wong Mau med den ras som var mest lik henne typmässigt- en brunmaskad siames. Så med hjälp av kunniga inom uppfödning, biologi och genetik påbörjades avel - en enda katt, Wong Mau, och en intresserad grupp vetenskapsmän och erfarna uppfödare.

1936 godkändes burman som ras av amerikanska CFA. Efter andra världskriget togs de första burmorna över till England och dessa blev mycket betydelsefulla för den engelska burmastammen. Fram till 1955 var fortfarande alla burmor bruna – då föddes en blå kattunge och idag finns tio färgvarianter godkända.Rasstandard / kroppsbyggnad

Den har en medellång kropp med kraftigt rundad bröstkorg, långa och muskulösa ben med små ovala tassar. Huvudet har breda kinder, kort trubbig kil, rundad skalle och markerat stop mellan nos och panna. De uttrycksfulla ögonen är brett placerade och detta, tillsammans med ögonformens rundade undre linje med en sned orientalisk överlinje ger den typiska ”burmalooken” (titta under lugg). Ögonen skall vara gula, men "looken" är viktigare än färgen.Päls / Tillåtna färger
Den blanka pälsen är mycket kort och utan underull med fin, silkig struktur. Den har en djupare ton på ryggen och ljusare på undersidan. Burman är en maskad katt även om masken inte är lika tydlig som på exempelvis siamesen.


Temperament
Burman är livlig, nyfiken och glad, mycket sällskaplig och med massor av energi. Den är elegant men ändå muskulös och den känns tyngre än den ser ut.

Vikt
0.00 Kg och högre

Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna kattras.Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll