StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Biewerterrier
Yny
Bojan
Lyrik
Majvor
Matryd
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Rhema
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Innehåll - Hundar
Forum - Hundar
Hundraser
Prylmarknad - Hundar
Artiklar - Hundar
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars hundar

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Grupp 9 - Sällskapshundar
Shih Tzu
Inskriven av Sunnygirl

Utskrift
ID-nr: 303Uppdaterad 2007-10-07 05:07
Informationsklass   
6


AllmäntSKKFCI

Historia / Ursprung
Tibet betraktas som rasens ursprungsland. Ursprunget skulle vara de hundar som hölls i de tibetanska templen och som de tibetanska buddisterna betraktade som heliga. Kännedomen om dessa hundar sträcker sig bakåt i tiden till 500 år efter vår tideräknings början. Efter den 1583 grundade Manchu-dynastin (Ming-dynastins sista fästen föll 1644) brukade Tibets överhuvud Dalai Lahma ge exemplar av dessa heliga hundar som gåvor till de kinesiska kejsarna, som höll dem tillsammans med pekingesernas föregångare i det kejserliga palatset. Gamla kinesiska tavlor visar kortbenta hundar, klippta att likna lejon, huvud med kraftigt skägg och mustasch och helt olika det släthåriga pekingesehuvudet.


Allmän beskrivning
Shih-tzu påminner om Lhasa apso men nospartiet är kortare, och även om rasen är något högre är benen faktiskt kortare. Mankhöjden får inte överstiga 27 cm. Idealvikten är ca 4,5-7,3 kg. Alla färger tillåtna, Hos flerfärgade hundar är vit bläs och vit svansspets mycket önskvärda.

Shih-tzun har ett brett, fyrkantigt huvud med stora, mörka, långt isärsittande ögon. Kort, fyrkantig nos. Huvudet har långt hår som faller ner över ögonen, välutvecklad mustasch och rikligt kindskägg. Stora, långa, rikligt hårbeklädda öron, som bärs hängande. Tångbett eller obetydligt underbett. Samlad, stark kropp med bred, djup bröstkort. Rak rygg. Korta, raka, parallella ben med god benstomme och utvecklad muskulatur. Välvinklad, högt ansatt svans, glatt buren i en båge över ryggen och rikligt hårbeklädd. Lång, tät med inte lockig päls, som kräver omfattande och daglig omsorg. Shih tzun anses också vara en av flera hundraser som klassas som hypoallergisk (dvs inte framkallar allergier) för att pälsen växer och blir längre mer än att hunden hårar.

Shih-tzu skall ha stabil, rektangulär kropp, med kraftig benstomme och mycket självmedveten hållning. Halsen skall vara tillräckligt lång för att bära huvudet stolt. Ögonen skall vara runda, stora, mörka och så brett placerade att nostryffelns övre kant ligger i linje med ögonens nedre kant. Den är en liten robust hund, stark, spänstig och mycket rörlig. Den har ett speciellt och uttrycksfullt ansikte och är en högst förtjusande varelse.Temperament
Shih-tzun är en alert och livlig hund, morsk men älskvärd. Den är en aristokratisk, liten silkeslen hund med hög svansföring. Shih-tzun är självständig och stolt.

Mot sin ägare är den lekfull och trofast och en behaglig och trevlig sällskapshund. Den är vänlig, glad men reserverad, stundom misstänksam. Shih-tzu har också en benägenhet att kunna härma manér både hos människor och andra djur.Speciella krav / Skötselråd
Att få mänsklig närhet, att få regelbundna promenader, att aktiveras mentalt, att ha en upphöjd plats med utsikt över sina domäner är något av det viktigaste för just denna ras..Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna hundras.

Shih Tzu
Bild-ID: 1091

Foto Wikimedia CommonsKennlar med
Shih Tzu

Adorenaline's
NORSBORG
Aksu
SKIVARP
Amie-Bells
SKÄRHAMN
Anemorias
DEGERFORS
Ao-chin
NORRKÖPING
Babbes
VITÅ
Befanas
BODEN
Bellings
RÅNEÅ
Bellissagårdens
BREDARED
Bellona
KVICKSUND
Cairn-Shih's
NÖSUND
Carnatangs
TIBRO
Caydora´s
TYRESÖ
Ceasar´s Palace
HYLTEBRUK
Cillahofs
STRÄNGNÄS
Cillahof´s
STRÄNGNÄS
Collchows
HENÅN
Dream-Cheri's
VÄSTRA FRÖLUNDA
Fly-Bie´s
ÖJEBYN
Frejahöjdens
VÄSTERÅS
Hsiao-Nings
TRELLEBORG
Il Pericolos
FJÄRRÅS
Janimba
DANDERYD
Jomi-Woo's
ROSVIK
Joy´s
NYKÖPING
Ka-idas´
TROSA
Kahlua´s
NÄSSJÖ
Kari-Mar
BODEN
Khe-San
PRÄSSEBO
Kim-Ono´s
SKELLEFTEÅ
kimzan´s
TOMELILLA
Kin-Dai
TYRESÖ
Kjeann´s
HALMSTAD
Ladychimas
BODAFORS
Limapa´s
ESLÖV
Little Starlights
VILHELMINA
Lyckobringaren
SANDHULT
MaxGarden´s
ONSALA
MisMås
LERUM
Napo-Tashi
HANINGE
Nellie-Nettes
LANDVETTER
Nettlavallens
UDDEVALLA
Nie-Line´s
BLIDSBERG
Ning Jings
FALUN
Phe-Khan
VÄSTRA FRÖLUNDA
Popeye´s
TYGELSJÖ
Rigolette´s
HAMMARÖ
Sabayonne
VIKINGSTAD
Sankara´s
ESLÖV
Satly´s
HÄGERSTEN
Shu-Ling
MÖLNLYCKE
Spovens
NORBERG
Starym
BREDARYD
Suki-Yaki´s
ROMMELANDA
Tanbell´s
VENDELSÖ
Tawellas
SALA
Tema Canis
KUNGSBACKA
Tibets Pride
KUNGSBACKA
Tipsy-Toe's
AGNESBERG
Tjo-tjo´s
KRAMFORS
Tunsta's
INSJÖN
Våranzonz
ANGERED
Weeline
FJÄRDHUNDRA
Yung-Lo
TYGELSJÖ
Zhan-Thal
LILLA EDET
Ziams
ÅSA

Finns inte din kennel med?
Anmäl din kennel till ZooKoll's kennelregister. Det är helt kostnadsfritt. Din kennel visas på sidan för den/de raser som du föder upp.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll