StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Yny
Neek
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Fiskarno
Boszkan
Ciszie
Innehåll - Terrarier
Forum - Terrarier
Arter - Terrariedjur
Akvarieväxter
Prylmarknad - Terrariedjur
Artiklar - Terrariedjur
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars terrarier

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Huggormar
Agkistrodon contortrix
Kopparhuvud
Inskriven av Kattiew

Utskrift
ID-nr: 3Uppdaterad 2004-11-21 01:36
Informationsklass   
8

Synonymer / tidigare vet.namn
Art i underfamiljen näsgropsormar i familjen huggormar

Utbredningsområde
Förekommer utspridd på Floridas landremsa från norr till söder, Delaware från västra till sydvästra Missouri, de sydöstra delarna av Oklahoma samt östra Texas


Allmän beskrivning
art i underfamiljen näsgropsormar i familjen huggormar. Agkistrodon contortrix, Kopparhuvud kan bli runt 1m och har ett väl avsatt, trekantigt huvud. Grundfärgen är olika nyanser av brunt med tvärgående ljusa band eller fläckar. Giftorm dock är giftet förhållandevis svagt. Även nyfödda Kopparhuvud är lika giftiga som vuxna exemplar. Denna art ligger i bakhåll och använder den för huggormar utmärkande värmesensorn för att lokalisera sitt byte. Dessa känselgropar sitter på ormens huvud.

Biotop i naturen
Den förekommer i skogig terräng och öppna ängsmarker som tidigare nämt i delar av östra och sydöstra USA

Storlek
Arten kan bli drygt 1 m lång

Fortplantning
Båda könen blir könsmogna vid fyra års ålder. Arten lever i ca.18 år. I naturen sker parning vanligtvis på våren, men det finns vissa indikationer på om höstparning också. Vid parning med icke könsmogen hona kan sperma lagras i hennes kropp under övervintringstiden för att efter könsmognad kunna bli befruktad. Detta kallas "Fördröjd befruktning" Kopparhuvud har en dräktighetstid på mellan 3-9 månader. Efter den gångna tiden föder honan levande ungar som kläcks starx efter de kommit till världen. Vanligtvis är kullarna mellan 2-10 individer. Med honans ålder och växande storlek ökar antalet ungar i kullarna. När ungarna sedan är födda får de klara sej helt på egen hand. Storleken på en nyfödd Kopparhuvud ligger på 15-20cm.

Föda i naturen
Arten är marklevande, och födan utgörs mestadels av gnagare, mindre fåglar, grodor och diverse insekter.
Vid större byten hugger ormen för att genast släppa och låta giftet sköta resten, medans mindre byten hålls fast i munnen tills de dör.

Utfodring i fångenskap
För ormens storlek passande levande råttor och möss

Övrigt
I övrigt bör nämnas att trots förhållandevis svagt gift har denna orm orsakat dödsfall vid bett. I sådana fall beror förolyckandet på att djuret har bitit folk i tungan. Munhålan är det varmaste området på huvudet. Det är något man absolut bör tänka på när man håller på med ormen i huvudhöjd.

Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna art.

Agkistrodon contortrix
Kopparhuvud
Bild-ID: 843

Foto Katarina Williamsson (Kattiew)
Par av Kopparhuvud, fotograferade på Tropikhuset i Jönköping.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll