StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Yny
Neek
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Fiskarno
Boszkan
Ciszie
Innehåll - Hundar
Forum - Hundar
Hundraser
Prylmarknad - Hundar
Artiklar - Hundar
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars hundar

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Grupp 9 - Sällskapshundar
Lhasa Apso
Inskriven av Sunnygirl

Utskrift
ID-nr: 294Uppdaterad 2008-05-18 20:59
Informationsklass   
7


AllmäntSKKFCI

Historia / Ursprung
Lamaismens lärdomsgud, Manjusri, följdes ofta av en liten hund som kunde förvandla sig till ett lejon. På grund av sitt lejonliknande utseende förknippades Lhasa apson med dessa heliga hundar, och sändes som högt skattade gåvor till det kinesiska hovet. Därefter är det troligt att de korsades med pekingesen, Kinas egen tempelhund, och så småningom utvecklades Shih tzun till den hund vi känner idag. Kineserna var mycket ovilliga att sälja sina hundar till väst och rasen nådde inte England förrän på 1930-talet. Ungefär samtidigt kom den till Sverige och är numera etablerad som en av de populäraste dvärghundsraserna.
Rasnamnet kan komma av kinesiska shizi gou, egentligen 'lejonhund'. En annan tolkning säger dock att 'shih' lär vara 'tibetan' på kinesiska och 'tzu' bl a ett tilläggsnamn som både män och kvinnor kan tillfoga sitt namn vid giftermål. Med litet västerländsk frihet kan det bli 'en tibetan som gift sig kinesiskt'.

Rasen erkändes av Engelska kennelklubben 1934 under namnet Tibetan Lion Dog (Tibetansk lejonhund).

Troligen är Shih tzun en blandning av Lhasa apso och Pekingese. Denna blandning anses ha ägt rum vid olika tillfällen. Någon nämner år 907, andra mitten av 1600-talet och även senare år nämns. Nyligt gjord DNA analys bekräftar att det här en av dom äldsta hundraserna

Allmän beskrivning
En robust hund även om den är liten. Den har skarp hörsel och är en mycket bra vakthund. Den överdådiga pälsen är ett av rasens viktigaste kännetecken.
Lhasa apso är en hundras som blev värdesatt i ursprungslandet. Den blev uppfostrad som sällskaps– och vakthund i de tibetanska hemmen och i klostren. Enligt gammal tro skrämde denna hund bort onda andar och gav ägaren fred och lycka.
Shih tzu påminner om Lhasa apso men nospartiet är kortare, och även om rasen är något högre är benen faktiskt kortare. Mankhöjden får inte överstiga 27 cm. Idealvikten är ca 4,5-7,3 kg. Alla färger tillåtna, Hos flerfärgade hundar är vit bläs och vit svansspets mycket önskvärda.
Shih tzun har ett brett, fyrkantigt huvud med stora, mörka, långt isärsittande ögon. Kort, fyrkantig nos. Huvudet har långt hår som faller ner över ögonen, välutvecklad mustasch och rikligt kindskägg. Stora, långa, rikligt hårbeklädda öron, som bärs hängande. Tångbett eller obetydligt underbett. Samlad, stark kropp med bred, djup bröstkort. Rak rygg. Korta, raka, parallella ben med god benstomme och utvecklad muskulatur. Välvinklad, högt ansatt svans, glatt buren i en båge över ryggen och rikligt hårbeklädd. Lång, tät med inte lockig päls, som kräver omfattande och daglig omsorg. Shih tzun anses också vara en av flera hundraser som klassas som hypoallergisk (dvs inte framkallar allergier) för att pälsen växer och blir längre mer än att hunden hårar.

Shih tzu skall ha stabil, rektangulär kropp, med kraftig benstomme och mycket självmedveten hållning. Halsen skall vara tillräckligt lång för att bära huvudet stolt. Ögonen skall vara runda, stora, mörka och så brett placerade att nostryffelns övre kant ligger i linje med ögonens nedre kant. Den är en liten robust hund, stark, spänstig och mycket rörlig. Den har ett speciellt och uttrycksfullt ansikte och är en högst förtjusande varelse.Temperament
En lhasa apso är mycket vaksam och vaken. En viss misstänksamhet inför främmande är karakteristiskt för rasen. Dessutom är den känd för att leva väldigt längeShih tzun är en alert och livlig hund, morsk men älskvärd. Den är en aristokratisk, liten silkeslen tuva med hög svansföring. Shih tzun är självständig och stolt.
En lärare och kompositör vid namn James E. Munford från USA gav en levande beskivning av rasen i en amerikansk Shih tzu publikation vilken tydlig målar en bild av den mångsidiga karaktären hos en Shih tzu:"Ingen vet hur dom urgamla enukerna lyckades mixa tillsammans...Och är kommer receptet: Ett stänk av lejon, flera teskedar kanin, några gram av huskatt, en bit hovnarr, ett stänk av ballerina, ett uns av en gammal gubbe (kinesisk), en del tiggare, en tesked av apa, en del sälunge, ett stänk av teddybjörn och resten hundar av Tibetansk och kinesiskt ursprung."
Mot sin ägare är den lekfull och trofast och en behaglig och trevlig sällskapshund. Den är vänlig, glad men reserverad, stundom misstänksam. Shih tzu har också en benägenhet att kunna härma manér både hos människor och andra djur.


Rasrelaterade problem
Det finns inte så många sjukdomar registrerade på Lhasa Apson eftersom denna är en relativt ny ras i Sverige.

Speciella krav / Skötselråd
När du får hem din valp vid ca 10 veckors ålder behövs inte pälsen skötas mer än att man borstar och kammar den lite då och då, mest för att vänja valpen vid att bli hanterad. Klipp klor regelbundet (ca 1 gång i veckan) och klipp pälsen mellan trampdynorna.

Vid ca 9 månaders ålder brukar valpullen lossna men det kan variera från hund till hund. Nu gäller det att ha tålamod, tovorna brukar hopas och det är lätt att man ger upp, men sköter man pälsen vid den här åldern noga kommer man verkligen få lön för mödan. Det kan vara en bra idé att inte låta det gå för lång tid mellan varje bad vid denna ålder, bada hellre ofta (ca var 5:e dag till 1 gång i veckan) än att låta hunden tova ihop och du får stå och reda ut pälsen i flera timmar.

När valpullen släppt har du antagligen börjat få in rutiner för pälsvården. Hur ofta man badar sin hund brukar vara individuellt men rekommendationerna är att aldrig låta det gå mer än 10 dagar mellan bad. Borsta aldrig i torr päls det sliter oerhört på pälsen, spray då hellre med en grooming spray innan du borstar pälsen!

Raen kräver inte speciellt mycket motion men den behöver en hel del socialisering med liknande hundar av samma ursprung. Man ska va försiktig med att ha rasen tillsammans med andra större hundar.


Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna hundras.

Lhasa Apso
Bild-ID: 1108

Foto Wikimedia CommonsKennlar med
Lhasa Apso

Ammoli's
ÅTVIDABERG
Arroyo Grande's
KOVLAND
Black Boots
EKEBY
Dajala's
ÅTVIDABERG
Dreamhouse
KÖPING
Falstone
HOLMSUND
Hot Spirit´s
BORLÄNGE
Hufflepuff´s
BORGHAMN
King Edward
ALINGSÅS
Lhasa Dreams
GRÄSTORP
Little Lion's
FRUFÄLLAN
Merrygaits
SKELLEFTEHAMN
Mishrak´s
MULLHYTTAN
Mitellas
ALINGSÅS
Na-Wa's
NÄVEKVARN
New Rocky Ridge Farm
LUNGVIK
Old Golds
TROLLHÄTTAN
Otherwise
LJUNG
Ozzint´s
BJURHOLM
Rebellic´s
HUDIKSVALL
Royal Tramp's
SJUNTORP
Siwbäs
VALBO
Stings
VÄSSIGEBRO
Team Tintavon
TYRESÖ
Temple Fontanas
KATRINEHOLM
Topanga´s
KÖPING
Törnberget´s
BORLÄNGE
Whisborne
GLANSHAMMAR
Xcel's
RIMBO
Xsanda´s
LILLA EDET
Yangadoo's
FELLINGSBRO

Finns inte din kennel med?
Anmäl din kennel till ZooKoll's kennelregister. Det är helt kostnadsfritt. Din kennel visas på sidan för den/de raser som du föder upp.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll