StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Yny
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Innehåll - Hundar
Forum - Hundar
Hundraser
Prylmarknad - Hundar
Artiklar - Hundar
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars hundar

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Grupp 9 - Sällskapshundar
Bolognese
Inskriven av Sunnygirl

Utskrift
ID-nr: 281Uppdaterad 2008-04-29 10:27
Informationsklass   
8


AllmäntSKKFCI

Historia / Ursprung
Bolognesen har samma ursprung som sin närbesläktade kusin, maltesern. De små hundar som Aristoteles kallade canes melitenses är deras avlägsna förfäder. Under romartiden betraktades bolognesen som en värdefull gåva bland folket vid makten. Italienarna tror att rasen föddes i staden Bologna. Den var en av Medici-släktens favoriter under renässansen och populär ända till slutet av 1700-talet då pudeln tog dess plats. I dag är den sällsynt utanför sitt ursprungsland

Hunden har även varit mycket populär bland kungligheter och adel genom dess nästan tusenåriga historia, bland annat Madame Pompadour och Maria Theresia av Österrike ägde Bologneser. Den sistnämnda lät stoppa upp sitt favoritexemplar, denna hund finns på ett museum i Wien. Dock registrerades den forsta bolognesen i Sverige inte förrän 1988, i landet är rasen relativt ny.


Allmän beskrivning
Rasen är tämligen sällsynt och ett litet antal uppfödare arbetar för att rasen inte helt ska dö ut. För närvarande finns 84 bologneser registrerade i Sverige, några hundra fler exemplar finns registrerade i utlandet. Svenska uppfödare brukar ofta söka sig till utlandet för lämpliga hundar/tikar, på så sätt undviks inavel.

Man bör inte förväxla Bichon frisé och Bichon bolognese -som har snarlikt utseende- dessa två är helt olika hundraser, men de är nära besläktade. Bolognesens kropp är mer kvadratisk och har en helt annan slags kvalitet på pälsen än Bichon frisén.

Helhetsintrycket ska vara en liten substansfull och kompakt hund. Svansen bärs i en båge över ryggen. Öronen är hängande. Ögonen är runda, mycket stora och mörkt ockrafärgade. Pälsen ska vara rent vit, lång, tämligen fluffig eller "tottigt tufsig", d.v.s. inte ligga platt på kroppen.

Temperament
En bolognese är livlig, glad, foglig och väldigt tillgiven. Den vill gärna vara sin ägare till lags och är fantastisk som husdjur. Den är aldrig högljudd och inte lika rastlös som andra bichon-hundar. Den kräver varsam träning. Rasen är avvaktande inför nya miljöer och reserverad mot främlingar. Den kan, när så behövs, på ett mycket övertygande sätt visa att den menar allvar med sin vilja att skydda familj och hus. Många menar att detta är ett synbart bevis på att mycket av urhundens karaktär finns bevarad hos bolognesen. Det räcker inte med att stampa i golvet för att få en bolognese att skygga!
Bolognesen är ingen "allemanshund", men dess intelligens är omvittnad, liksom idérikedomen, påhittigheten och listen att nå något den satt sig för att nå.


Rasrelaterade problem
Den är en relativt frisk ras i allmänhet.


Speciella krav / Skötselråd
Bolognese är en innehund. Den behöver en måttlig dos motion och tycker inte om att bli lämnad ensam. Den måste borstas och kammas dagligen och fäller inte. Den är mycket renlig och behöver inte badas mer än en gång i månaden. Inför en utställning måste den trimmas

Rasnamn på andra språk
Bichon Bolognese

Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna hundras.

Bolognese
Bild-ID: 1103

Foto Wikimedia CommonsKennlar med
Bolognese

Encantar
VETLANDA
Hunky-Dory
KARLSTAD
Palmgårdens
VIKEN
Perlariccios
BERGSHAMRA
Puzinuz
ÅHUS
Zelinjas
LINKÖPING

Finns inte din kennel med?
Anmäl din kennel till ZooKoll's kennelregister. Det är helt kostnadsfritt. Din kennel visas på sidan för den/de raser som du föder upp.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll