StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Yny
Neek
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Fiskarno
Boszkan
Ciszie
Innehåll - Hundar
Forum - Hundar
Hundraser
Prylmarknad - Hundar
Artiklar - Hundar
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars hundar

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Grupp 8 - Stötande, Apporterande och vattenhundar
Amerikansk Cocker Spaniel
Inskriven av Sunnygirl

Utskrift
ID-nr: 257Uppdaterad 2009-01-14 22:06
Informationsklass   
6


AllmäntSKKFCI

Historia / Ursprung
Man vet att Spaniels har funnits i Europa så långt tillbaka som på 1300-talet men dessa hundar hade inte mycket till likhet med våra dagars Spanielraser. Det dåtidens och dagens Spaniels fortfarande har gemensamt, är förmodligen vad spanieln redan från början var högt värderad för, nämligen jakten. Runt slutet på 1700-talet började uttrycken Springer, Springing Spaniel, Field, Cocking Spaniel & Cocker att användas. Orden Cocker & Cocking spaniel kommer från engelskans Woodcock (sv. Morkulla), vilken var den fågel den minsta av Spanielvarianterna var bäst på att stöta upp & hämta. Det enda som skilde Cocker, Field & Springer åt på den tiden var storleken, som delade varianterna i viktklasser. De större var Fields och Springers medan de mindre var Cockers.

År 1882 exporterades den dräktiga Cockertiken Chloe II från England till Amerika. Chloe II fick en kull med tre valpar. Fadern var den engelska Obo och en av han-valparna kom att bli den amerikanska cockerns stam-fader nämligen Obo II. Efter Obo II’s intåg i USA började man där mer och mer avla på två olika typer av Cockerspaniels. Den Amerikaniserade typen av Cocker blev något mindre, fick en mer sluttande överlinje och en silkig och lite längre päls samt mindre huvud med kortare nos.

1935 etablerades en ny klubb i USA för den delen av Amerikas Cockeruppfödare som ville fortsätta på den "gamla" engelska linjen i sin avel. Med detta kom även en överenskommelse att man inte skulle avla över gränserna på dessa två cockertyper. Det dröjde dock ytterligare 10 år innan den Amerikanska Kenneklubben AKC slutligen godkände delningen av rasen och 1946 var så Amerikansk och Engelsk Cockerspaniel två olika raser.

Amrisen i Sverige
1950 kom de första Amrisarna till Sverige från USA. Det var en hane och en tik som även fick Sveriges första amriskull. Det var inte många som höjde på ögonbrynen från början men under slutet av 60-talet fick man upp ögonen för denna lilla, charmiga och vackra hund. Sedan dess har rasen växt i popularitet i maklig takt och tagit sig in både i utställningarnas Finalringar och våra svenska hjärtan.Allmän beskrivning
Den Amerikanska Cocker Spanieln är bland de flesta känd som en dekorativ och trevlig sällskapshund. Under den vackra fasaden finns det dock en riktig fågelhund som trivs allra bäst när den får använda både kropp och huvud. Även om man är väldigt rädd om pälsen kan man mycket väl köra t.ex. lydnad eller agility. En del tror att man får en mindre "showig" hund om man tränar lydnad vilket inte stämmer alls. Istället får man en mer harmonisk hund som trivs bättre med livet om den också får arbeta med huvudet. Som en bonus får man dessutom mycket bättre kontakt med sin hund.

AGILITY
Agility betyder vighet och snabbhet och kommer från början från Storbritannien. Hundarna hoppar högt, långt och klättrar över A-hindret, balanserar på balansbom och gungbräda och slingrar sig mellan slalompinnar. Hundar har naturliga förutsättningar för att ta sig fram i en agilitybana. I full frihet tar de ju sig fram över stock och sten, genom trånga passager, de klättrar, kryper och balanserar. Precis som i hästhoppning gäller både tids- och hinderfel.

JAKT & VILTSPÅR
Även om amerikanaren under en lång tid avlats endast för sällskap och utställning finns jaktegenskaperna kvar i generna om man vill plocka fram dem. Det är en hund som kan användas till småviltsjakt och eftersom den har en mycket god näsa kan den lätt tränas till eftersökshund (viltspår). Liksom övriga spaniels ska den arbeta tillsammans med sin förare - jägaren både före och efter skott. För att jakten ska fungera krävs att hunden är lydig, en hund som drar iväg och jagar för sig själv på grannens marker gör ingen annan än hunden själv glad

JAKT & VILTSPÅR
Även om amerikanaren under en lång tid avlats endast för sällskap och utställning finns jaktegenskaperna kvar i generna om man vill plocka fram dem. Det är en hund som kan användas till småviltsjakt och eftersom den har en mycket god näsa kan den lätt tränas till eftersökshund (viltspår). Liksom övriga spaniels ska den arbeta tillsammans med sin förare - jägaren både före och efter skott. För att jakten ska fungera krävs att hunden är lydig, en hund som drar iväg och jagar för sig själv på grannens marker gör ingen annan än hunden själv glad

RÄDDNING
Inom räddningsverket kan speciellt lämpade hundar utbildas till räddningshundar. Dessa tränas till att söka reda på och visa var människor blivit begravda i t.ex. jordbävningar. Trots att utbildningen är mycket mentalt krävande har två amrisar lyckats bli godkända som räddningshundar

SPÅR & SÖK
Inom brukshundsklubben finns möjlighet att träna sök eller spår. Amrisen har ett utmärkt spårsinne och finner stort nöje i att leta efter borttappade saker eller personer i skogen. Det finns amerikanare som tävlat ända upp till elitklass i spår

Temperament
Solid, snabb, lätt rörlig, jämn i temperament och glad. Lite envis, den behöver bestämd träning.

Den amerikanska cocker spanieln skall vara jämn i temperamentet, frimodig och glad utan någon tendens till blyghet. Den skall visa stor arbetslustSpeciella krav / Skötselråd

Innan man köper en amerikansk cockerspaniel måste man vara medveten om att dess pälsvård är krävande. Redan som valp måste den vänjas vid att stå på ett bord och bli borstad och kammad. Man får räkna med att lägga ner en hel del tid på den vuxna amerikanaren för att hålla den presentabel. Gör man det har man en hund man kan vara stolt över!

Sköter man däremot inte pälsen, dröjer det inte länge innan man har en tovig och ovårdad hund som man knappast vill visa för grannen.

En Amris bör klippas MINST fyra gånger om året!

Liksom andra långörade hundar får man se upp med så att inga inflammationer får grogrund i öronen. Av den anledningen är det viktigt att klippa hunden regelbundet så att luft kommer till.

Håret i mungiporna bör också hållas kortklippt, så att inga matrester blir kvar och orsakar irritation

Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna hundras.

Amerikansk Cocker Spaniel
Bild-ID: 1069

Foto Wikimedia CommonsKennlar med
Amerikansk Cocker Spaniel

Anios
SALA
Caci's
BORLÄNGE
Cillahofs
STRÄNGNÄS
Cillahof´s
STRÄNGNÄS
De la pi´s
BOTTNARYD
Eatons
MALMKÖPING
Fieldwork
NORRTÄLJE
Follow My Heart
JÄRVSÖ
Freixenet's
GRÖDINGE
Gazette´s
SUNDSBRUK
LeBiMa´s
SKÄLLINGE
Light Dream's
NYNÄSHAMN
Mahsai
NORRTÄLJE
Mavibos
ÖSTERSUND
Sheza Classic
PITEÅ
Sibeja´s
KUNGSÄNGEN
Stars and Stripes
ESKILSTUNA
Wandullans
KRAMFORS
Zilk's
NYKVARN
Zouldream
FLOBY

Finns inte din kennel med?
Anmäl din kennel till ZooKoll's kennelregister. Det är helt kostnadsfritt. Din kennel visas på sidan för den/de raser som du föder upp.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll