StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Runehamm
Kaunis
Tifish
Biewerterrier
Bojan
Kennelxelanc
Yny
Lyrik
Majvor
Matryd
Neek
Lassebi
Fabricio
Rhema
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Innehåll - Hundar
Forum - Hundar
Hundraser
Prylmarknad - Hundar
Artiklar - Hundar
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars hundar

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Grupp 7 - Stående fågelhundar
Vorsteh, Strävhårig
Inskriven av Sunnygirl

Utskrift
ID-nr: 254Uppdaterad 2009-01-17 13:13
Informationsklass   
3


AllmäntSKKFCI

Historia / Ursprung
Mot slutet av 1700-talet började en strävhårig tysk fågelhund att ta form. Den kunde räkna sin härstamning från den tyska wasserhund, franska barbet och troligen även den italienska strävhåriga spinone. Rasen kallades "Wasserhund" eller "Niederländer". Redan från första delen av 1800-talet kan man se hundar avbildade, som förvånansvärt väl påminner om våra dagars strävhåriga vorsteh. I mitten av 800-talet påbörjades inkorsning med bl.a. pointer för att få fram en hund med bättre fart och näsa. Planmässig avel med strävhårig fågelhund i Tyskland påbörjades av holländaren K.E. Korthals. Han använde strävhåriga franska hundar i sitt avelsarbete. Hans ras kom att kallas Griffon Korthals. Slutligen uppstod en alldeles ny tysk ras, pudelpointer, som var en korsning av fransk pudel och engelsk pointer. Under l800-talet bildades i Tyskland specialklubbar för var och en av de tre strävhårsvarianterna Griffon Korthals, Deutsch Stichelhaar och Pudelpointer. När dessa inte kunde enas om skapandet av en enetlig och duglig strävhårshund, bildades år 1902 på initiativ av bl a friherre v Zedlitz, sign Hegewald, en gemensam klubb för alla strävhårsvarianter. Verein Deutsch Drahthaar. Denna klubb hade som mål att genom prestationsavel skapa en allsidig och duglig strävhårig jakthund, och använde alla strävhårsvarianterna samt även en del korthårig vorsteh i sin avel. Dagens svenska stam av strävhårig vorsteh är i allt väsentligt att betrakta som Deutsch Draahthaar, då i rasen ingår alla ovannämnda stammar och raser.Allmän beskrivning
Stående fågelhund med kraftfullt, ädelt och torrt utseende med synligt rektangulär kroppsbyggnad. Sträv, heltäckande och åtliggande hårbeklädnad. Uppmärksam med livligt temperament och med energiskt uttryck. Rörelserna skall vara vägvinnande, kraftfulla, flytande och harmoniska

När en vorsteh känner viltvittring stannar den och står blick stilla med nosen pekande mot fågeln. Man säger att hunden fattat stånd för fågeln och tack vare det vet jägaren var fågeln är.
Men en vorsteh ska kunna mer än så. Efter skottet ska den apportera, det vill säga hämta viltet, både på land och i vatten. Och så ska den kunna spåra skadskjutet och trafikskadat vilt. En del vorstehhundar, framför allt i Norrland, används också som draghundar.
För att kunna lära allt detta måste vorstehn vara lättlärd, men den är ändå ingen lämplig nybörjarhund. En vorsteh är livlig och tuff och behöver jaga för att få utlopp för sin energi. Därför bör man aldrig skaffa vorsteh om man inte tänker jaga med hunden och är beredd på att dressyren kräver mycket tid och arbete.


Temperament
Lätt lärd glad och livlig hundras.

Medlemmars kommentarer
Inskickat av Mrcobra 2005-11-14 18:23
Energi, med en jaktlust som få!! slutar inte föränn hon tippar!! Trevlig kramgo vän!

Vorsteh, Strävhårig
Bild-ID: 1269

Foto Wikimedia CommonsKennlar med
Vorsteh, Strävhårig

Björnfotens
ENHÖRNA
Fjällbrisens
JUKKASJÄRVI
Nilsson´s
ARVIDSJAUR
Rudsjöns
GÄVLE
Skogs
LANDSKRONA
Skunckenbergs
JOHANNISHUS
Sub Terram
VOLLSJÖ
Teiens
UMEÅ
Trollängen
ÅLED
Vijaga
TIDAHOLM

Finns inte din kennel med?
Anmäl din kennel till ZooKoll's kennelregister. Det är helt kostnadsfritt. Din kennel visas på sidan för den/de raser som du föder upp.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll