StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Biewerterrier
Yny
Bojan
Lyrik
Majvor
Matryd
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Rhema
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Innehåll - Smådjur
Forum - Smådjur
Arter/raser - Smådjur
Prylmarknad - Smådjur
Artiklar - Smådjur
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars smådjur

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Kaniner
Hermelin
Inskriven av

Utskrift
ID-nr: 24Uppdaterad 2008-01-03 01:25
Informationsklass   
4

Historia / Ursprung
De första dvärgkaninerna (ursprunget till våra Hermeliner) framavlades i England i mitten av 1800-talet. Denna första dvärgkaninras kallades Polish, och var en liten vit kanin med röda ögon. Utseendet skiljde sig ifrån dagens Hermelin-kaniner. De var större och hade längre öron. Vikten var ca 1600-1800 gram.
Rasen Polish finns fortfarande kvar, och i england finns den nu i över 20 olika färger. Rasen exporterades även till USA, och så småningom (1987) importerades den till Danmark där den fick namnet Dvärghare.
Våra Hermeliner härstammar från några Polish som importerades till Tyskland i slutet av 1800-talet. Det var i Tyskland och Holland som man sedan vidareutvecklade rasen och gav upphov till Hermelinen. Det sägs att rasen fick sitt namn av att deras vackra skinn kunde användas som hermelinimitation, och det betalades det bra för av utländska uppköpare.
Hermelinkaninen kom till Norden 1921, och är nu en av Sveriges populäraste kaninraser.Allmän beskrivning
Hermelinen ska ha upprättstående, korta öron (ej längre än 7 cm) och de ska sitta tätt ihop. Kroppen ska vara kort, och huvudet ska sitta tätt inpå kroppen utan synlig hals. Nosen ska vara trubbig med bred panna.

Vikten ska vara 0,8-1,3 kg, högst 1,40 kg hos en vuxen hermelin

Rasstandard / kroppsbyggnad
Rasen är godkänd i samtliga färger.
Hermelin vit finns i en rödögd (albino) och i en blåögd variant.

I hårstrukturen fuchs är rasen godkänd i samtliga pälsfärger utom: ljusblå, ljusgrå, rävröd och sallander. Färgade djur har på nospartiet, där hårlängden är kort, motsvarande färg som normalhårsfärg. På övrig långhårig päls tillåtes mindre starkt framträdande färg.

Ögonfärg: enligt respektive pälsfärg.

Klofärg: enligt respektive pälsfärg.

I hårstrukturen rex är rasen godkänd i samtliga pälsfärger utom: viltröd (harfärgad), gulröd (Bourgogne), rävröd (New Zealand Red), ljusblå (Blå Beveren), gråblå (Egern), ljus gråblå (Gouwenaar), järngrå och mörkgrå.

Ögonfärg: enligt respektive pälsfärg.

Klofärg: enligt respektive pälsfärg.

I hårstrukturen angora är rasen godkänd i samtliga pälsfärger utom: ljusblå, ljusgrå, rävröd och sallander. Färgade djur har på nospartiet, där hårlängden är kort, motsvarande färg som normalhårsfärg. På ullbärande partier är färgen förtunnad till mycket ljusare toner, ju längre päls desto ljusare färg.

Ögonfärg: enligt respektive pälsfärg.

Klofärg: enligt respektive pälsfärg.

Den är godkänd i samtliga teckningar.

I hårstrukturen fuchs är rasen godkänd i teckningarna: hotot, mantelteckning, japanteckning, rysk teckning, zobel. Däremot inte i: tan-, whiteteckning, scheckteckningar,
holländsk teckning och dalmatinerteckning. Manteltecknad är godkänd i teckningskombinationerna: mantelteckning/japanteckning
svart/gul, blå/gul. Mantelteckning/zobel blå eller brun. Däremot inte i kombination med:
tan-, whiteteckning, scheckteckningar, holländsk teckning och dalmatinerteckning,
vit med askgrå slöja (sallander), siames.

I hårstrukturen rex är rasen godkänd i samtliga teckningar.

I hårstrukturen angora är rasen godkänd i teckningarna: hotot och rysk teckning.

Vikt
0.81 - 1.30 Kg

Medlemmars kommentarer
Inskickat av elimo 2006-02-19 10:38
Dom är sötaVad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll