StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Yny
Neek
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Fiskarno
Boszkan
Ciszie
Innehåll - Smådjur
Forum - Smådjur
Arter/raser - Smådjur
Prylmarknad - Smådjur
Artiklar - Smådjur
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars smådjur

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Kaniner
Dvärgvädur
Inskriven av

Utskrift
ID-nr: 23Uppdaterad 2008-01-03 01:38
Informationsklass   
4

Historia / Ursprung
Dvärgväduren kom till Sverige 1972. Den avlades fram i Holland genom att man korsade hermelinkanin med fransk vädur. Den allra första kullen med riktiga dvärgvädurar föddes 1964 i Holland.

Dvärgvädur härstammar från Fransk vädur som är en betydligt större ras, med en vikt över 5 kg. Fransk vädur härstammar i sin tur från Engelsk vädur, som är en av våra äldsta kaninraser. Redan på egyptiernas tid hade man denna vädurskanin, men då troligen för deras kött och päls. Den kom till England och blev mycket populär under 1800-talet. Redan från början hade rasen långa hängande öron, men uppfödarna försökte avla fram ännu längre och bredare öron. Idag har Engelsk vädur så långa öron att de släpar i marken.


Allmän beskrivning
Dvärgväduren är den största dvärgrasen. Den har en idealvikt runt 1,4 - 1,9 kg, men är godkänd upp till 2,2 kg. Öronen ska hänga ner och vara 22-30 cm långa, mätt från spets till spets. Huvudet är brett och "trubbigt". Kroppen ska vara kort och bred, och ge ett kompakt intryck. Dvärgväduren finns i många olika färger och teckningar

Rasstandard / kroppsbyggnad
Den är godkänd i samtliga färger.
Dvärgvädur vit finns i en rödögd (albino) och i en blåögd variant.

I hårstrukturen fuchs är rasen godkänd i samtliga pälsfärger utom: ljusblå, ljusgrå, rävröd och sallander. Färgade djur har på nospartiet, där hårlängden är kort, motsvarande färg som normalhårsfärg. På övrig långhårig päls tillåtes mindre starkt framträdande färg.

I hårstrukturen rex är rasen godkänd i samtliga pälsfärger utom: viltröd (harfärgad), gulröd (Bourgogne), rävröd (New Zealand Red), ljusblå (Blå Beveren), gråblå (Egern), ljus gråblå (Gouwenaar), järngrå och mörkgrå.

Ögonfärg: enligt respektive pälsfärg.

Klofärg: enligt respektive pälsfärg.

Den är godkänd i samtliga teckningar.

I hårstrukturen fuchs är rasen godkänd i teckningarna: hotot, mantelteckning, japanteckning, rysk teckning, zobel. Däremot inte i: tan-, whiteteckning, scheckteckningar,
holländsk teckning och dalmatinerteckning.
Manteltecknad är godkänd i teckningskombinationerna: mantelteckning/japanteckning svart/gul, blå/gul. Mantelteckning/zobel blå eller brun. Däremot inte i kombination med: tan-, whiteteckning, scheckteckningar, holländsk teckning och dalmatinerteckning, vit med askgrå slöja (sallander), siames.

I hårstrukturen rex är rasen godkänd i samtliga teckningar.

Vikt
1.41 - 1.90 Kg

Medlemmars kommentarer
Inskickat av Lilly 2008-01-01 14:49
Väldigt mysig och snäll kanin :D

Inskickat av Cavaletti 2007-10-29 10:11
otroligt söta, och mysiga! bästa hoppkaninen

Inskickat av Tallbackehagen 2005-09-01 16:52
Dvärgvädurar äv väldigt personlige och roliga (min sitter nästan inte stilla)! Vissa dvärgvädurar kan bli som hundar (lojala och mysiga)!!!

Inskickat av Nadja 2005-08-04 20:44
En liten, väldigt gosig kanin som behöver mycket motion och sällskap.

Inskickat av Naadja 2005-03-30 17:11
Världens bästa kanin! Hur mysig som helst :)Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll