StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Yny
Neek
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Fiskarno
Boszkan
Ciszie
Innehåll - Akvarier
Forum - Akvarier
Fiskarter
Akvarieväxter
Prylmarknad - Akvarier
Artiklar - Akvarier
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars akvarier

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Övrigt akvarierelaterat
Caridina multidentata
Amanoräka
Inskriven av Christinag

Utskrift
ID-nr: 196Uppdaterad 2008-06-06 00:11
Informationsklass   
10

Synonymer / tidigare vet.namn
Dvärgräka, Algräka. Kallades tidigare Caridina japonica (se text nedan). Klassifikationsnummer X33705.

Utbredningsområde
Asien. Risplantager och sumpiga områden i Japan, Kina m.fl. länder. Importeras mycket från Taiwan.

Allmän beskrivning
Behöver kalk i omgivande vatten för att bygga upp sitt kitinskellett. Den tar till största delen in kalken via gälarna. De är mycket sällskapliga, de trivs i täta populationer i naturen. De har alltså inget emot stort sällskap utav många av sin art. De drar ofta fram igenom karet i stora horder på jakt efter något ätbart. På denna och närbesläktade arter saknas "saxarna". De har istället håriga organ där vassa klor skulle ha suttit. Pannan är trubbig. De blir ca 2 år gamla, men kan bli något äldre i akvarier. Det sägs att det finns 5 år gamla exemplar.

Storlek
Maximalt 5 cm (honorna), hannarna ca 8 mm mindre.

Könsskillnader
Honan är betydligt större än hanen. Hon har ibland synliga romkorn eller nästan helt färdigutvecklade larver (inuti små skal) som hon går omkring och bär på under buken mellan bakbenen (=simbenen). Romkornen bildas nära huvudet. Hannarna känns även igen på de förlängda simbenen (de bakre benparen).

Odling
Relativt lätt (OBS - olika för olika underarter av amanoräkan). Går av sig självt när mycket mikroskopisk mat finns att tillgå och gömslen för de nyutsläppta ynglen finns. Ingen speciell yngelvård behövs. Föräldradjuren äter inte ynglen. Bästa temperatur för odling är 18 - 28 grader C. Honorna ger 7-25 ägg åt gången, som behöver ca 4 veckor på att utveckla sig (temperaturberoende, det kan ta 4-6 veckor). I motsats till andra små räkarter så genomgår ynglen många larvstadier inuti romkornet innan det kläcks.

Flera (tillförlitliga) rapporter finns om att den går att föröka både med och utan speciella salttillsatser, men man kan omplacera de nykläckta larverna i ett något uppsaltat kar om man vill vara helt säker på överlevnaden. Det är inte så kinkigt, som många källor vill hävda. Om man "missar" kläckningen någon dag kan man salta litet i vattnet (I helt sött vatten klarar de sig i varje fall minst några dagar i alla fall). För att larverna skall trivas kan det behövas mellan 25-35 gram salt per liter eller 1-2 rågade matskedar. Räkorna kan återföras till rent sötvatten efter några veckor, kanske 4-6 beroende på temperaturen. Det tar litet olika tills de har ömsat skal till slutgiltigt räkaktigt utseende. Det är då (efter ca 4:e skalömsningen) man kan återföra dem till helt sött vatten. Detta varierar något mellan underarterna.

Man kan ha bara litet vattenrörelse och rikligt med alger är en förutsättning för räkbarnens överlevnad. Smulat torrfoder tar de också. Låt gärna babyakvariet stå på fönsterbänken, då blir det mat och alger.

Utfodring
Finns det mycket alger i akvariet behöver de inte ges någon extra mat. Annars gäller: Amanoräkan äter det mesta som bjuds i ett vanligt sällskapsakvarium, inklusive foderflingor, organiskt avfall och alger. Äter faktiskt skägg- och penselalger. Beroende på kosten har räkan litet olika färg, äter de mest alger blir de ganska mörkt grönaktiga, äter de Artemia blir de litet tegelrosa.

Övrigt
Det är svårt att definiera, vad "en äkta" Amanoräka är för något. Det finns flera former av Amanoräkor. Den "riktiga" Amanon har ett något längre rostrum. Det kan nå fram till Antenn-basens 3:e segment. Det finns emellertid också en underart med ett kortare rostrum - Caridina japonica sikukuensis.

För nybörjare: Detta är inte detsamma som glasräka! Glasräkan är en något större sötvattensart.Temperatur
15.0 - 30.0 °C

Vattenvärden
5.0 - 6.8 pH

Medlemmars kommentarer
Inskickat av pernillaa 2007-05-13 11:41
Köpte 2 stycken igår till mitt nya 8-kantiga 65liters akvarium. Ska köpa mera amanoräkor så att de vågar vara mera framme och kommer till sin rätta :D

Inskickat av flyingfox 2007-02-19 16:36
jag skaffade 3 st för 1 vecka sen, dom gömmer sig under en sten på dan, under samma sten som mina 2 kuhli ålar, på natten är dom väldigt aktiva och putsar alger:P jag är mycket nöjd med dom, ska köpa några till så att dom törs fram även dagtid:D

Inskickat av null 2006-10-10 20:04
På ett foto jag har, har jag sett att det verkar som att de har tre olika sorters klor. Alla har kloformen med två delar. Två som har borst i solfjäderform. En som har borst som liknar en rund pensel med avklippta borst. En som fornen mera som en normal klo, med lite glesa borst på. Ska jag gissa på funktionen på dem, skulle det kunna vara att de använder de första till att stryka/skrapa rent ytor på ätbart foder. Den andra till alger och dyligt som sitter hårdare. Och den sista till att hålla fast löst svävande foder.

Inskickat av skaldjuret 2006-09-17 11:13
amano räkor eller också jalaponica räkor som dom kallas är riktigt fina varelser dom gillar pumpar och att klättra runt i växterna man ser inte dom så ofta om man har ett tätt inrett akvarium men när dom är framme så är dom värkligen underhållande

Inskickat av nane 2006-07-10 20:43
Jag har fyra och min hona nedkom idag! Fantastiskt att se dessa mikroskopiska små krabater kravla ut från hennes magsköld...jag var lika dum som en del andra här-trodde oxå mina dött när de bytt skal...de är ju skaldjur*s*

Inskickat av Laperla 2005-06-24 20:52
Jättesöta och rolliga små räkor som äter alger i akvariumet. Enda nackdel att dom skitar ner en del... syns tydligt om man har vit eller ljus sand.

Inskickat av Muzzler 2005-02-27 15:27
Är otroligt långlivade! En kompis till mig har flera stycken och de har levt i snart 2 år nu!

Inskickat av Fiskaren 2005-01-05 13:55
jag hade en förut i mitt 45l akvarium det var väldigt mycket växter och som mest såg jag den inte på en månad

Inskickat av Zappie 2004-09-13 21:22
Jag är helt fascinerad av denna effektiva algtuggare. Skaffade 2 för att testa dom och hade dom i mitt lilla guppykar (25l) och dom rensade akvariet totalt på alger och annat skräp såsom halvruttna växtdelar, vilket gjort att den lilla burken faktiskt är den renaste. Brukar ju vara tvärtom faktiskt... Dessa små djur är väldigt sociala och skall hållas i stim för att vara effektiva. Speciellt om dom släpps i större akvarium, 100 liter och uppåt. Annars är risken stor att dom blir väldigt skygga och sitter o trycker i någon hålighet och äter endast när dom måste. Hålls dom däremot i 2-siffrigt antal kan man sitta länge framför akvariet, kanske lite för länge för att man ska anses vara någorlunda frisk, och studera dom passera förbi i klungor då dom rensar botten på diverse små godbitar och däremellan hälsar på varandra med sina antenner. Rekomenderas men skaffa hellre för många än för få för att få uppleva dess glädje för alger...

Inskickat av Sami 2004-05-23 18:32
Mina blev mat till min red tail mal troligtvis.

Inskickat av Fiskaren 2004-05-03 19:48
Jag hade en förut men den gömde sig ganska mycket. Som mest var det 2 veckor innan jag såg den nästa gång. Den försvann när jag bytte från ett 45L till ett 110L.

Inskickat av Chonen 2004-04-24 15:15
Okey, hur nöjd är jag nu då?! Mycket nöjd! Köpte 4 av dessa krabater för några dar sen efter min nya mal (gav bort min gamla eftersom han skulle vuxit ur karet) av nån anledning dog :( Nu har jag inget behov av nån städmal längre, dessa gynnare äter allt! Innan hade jag fullt med alger nu inga alls ... mkt mkt kul liten kontrast till fiskarna. Rekomenderas varmt!

Inskickat av Magnusjo 2004-03-10 13:48
Jag har sådana men till min fasa upptäckte jag att dom dog. Men här om dagen såg jag dom i karet och nu när jag läste detta förstod jag att dom bytte skal.

Inskickat av Jackson 2003-10-11 01:55
De är fantastiska på att rensa akvarium från alla sorters alger. De äter förutom alger allt som ligger på botten. De är dock svåra att odla. Ynglen kräver salt och rent vatten, eftersom de naturen driver ut till bräckt eller salt vatten efter att honan har släppt dem. Utan salt i vattnet dör de efter några (ca 6) dagar. I början hänger de lodrätt i vattnet, men när de ett antal skalbyten blir formade som vuxna, går de över i vågrät läge. Då är det dags att sakta göra vattnet sött igen.

Inskickat av Hannaiz 2003-09-01 21:40
Mkt söta och goa att ha i akvariet, men akta er så de inte hoppar ur karet!!

Inskickat av No_remorse 2003-05-23 23:42
I fackhandeln är arten oftast benämnd som glasräka, men är det verkligen samma art eller finns det fler?

Inskickat av Larula 2003-05-09 23:06
skulle köpa häromdagen men försäljarn varna för att mina guldfiskar skulle kunna äta upp dem....=(

Inskickat av Andreas87 2003-01-19 20:38
Mycket trevlig kontrast i karet! Kul att se folks intryck när dem häpet säger: -Du! du har en räka i akvariet! Skaffa dessa! Då och då hittar du genomskinliga skal som man kan tro är likdelar, men det är räkorna som växer(!) Har 10stycken i mitt 300liters kar, när jag köpte dem var ALLA stenar täckta av penselalger, tror jag det var...nu har jag INGA såna kvar efter en månad...effektiva? Japp!

Caridina multidentata
Amanoräka
Bild-ID: 474

Foto Christina Ghiasvand (Christinag)
Bilden visar en hona.

Caridina multidentata
Amanoräka
Bild-ID: 475

Foto Magnus (Maze) Cervin
Amanoräka med rom.

Caridina multidentata
Amanoräka
Bild-ID: 476

Foto Magnus (Maze) Cervin
"Räkskal" För att räkan ska kunna växa måste den ömsa med jämna mellenrum.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll