StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Yny
Neek
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Fiskarno
Boszkan
Ciszie
Innehåll - Hundar
Forum - Hundar
Hundraser
Prylmarknad - Hundar
Artiklar - Hundar
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars hundar

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Grupp 6 - Drivande samt sök- och spårhundar
Basset Artésien Normand
Inskriven av Sunnygirl

Utskrift
ID-nr: 172Uppdaterad 2008-05-29 00:04
Informationsklass   
8


AllmäntSKKFCI

Historia / Ursprung
Basset Artesian Normand är en av sex erkända franska Basset raser från Artois och Normandie och går ända tillbaka till 1600-talet. Bassets är småväxta hundar precis som sina förfäder och deras kortväxthet tillåter jägarna att följa dem lätt till fots. Basset Artesian Normand utvecklades senare till två olika linjer, rakbenta jägare och den del som används till sällskapshundar. Franska uppfödaren Leon Verrier utvecklat dagens standard, som blandar attributen för båda sorter. Artesian Basset behövde raka ben som varken hindrade hans snabbhet eller ta bort hans energi för att arbeta i besvärliga terränger. Denna vackra starka arbetsföra hund utvecklades strikt till jakt, men på grund av dess goda temperament, fungerar den också som en bra sällskapshund. Den används för jakt på rävar och harar, ibland i sällskap med större hundar. När de större hundar inte kan komma fram i sin omgivning så är Artesian Normand redo att kasta sig ut i det okända och göra sitt jobb. Rasen erkändes 1911.

Allmän beskrivning
Basset Artesian Normand ser lite ut som en Basset hound, men är lättare i vikt. Den är en mindre jakthund med raka ben, kroppen är dubbelt så lång som den är hög. Huvudet är kupol-format och kraftfullt med håriga kinder. Ögonen är allvarliga och stora. Dess öron är väldigt långa, lite kon formade, mjuka, och ger hunden ett ädelt och vackert utseende. Halsen är något hängade och musklerna är smidiga med en måttlig mängd rynkor. Bröstkorgen är rund med bröstbenet väl synligt. Den stora, svarta näsan går något utanför läpparna. Svansen är tjock vid roten, men smalnar successivt av, och hålls ofta i en båge. Pälsen är mycket kort, bicolor: orange och vit, eller tricolor: orange, ljusbrun och vit. Uppfödare föredrar vita fötter.

Längd: 10-14 inches (25-36 cm.)
Vikt: ca 33 pounds (15 kg.)

De blir ca 13-15 år.

Temperament
Basset Artesian Normand är ganska lätt att träna lydnad med. Den är modig och beslutsam i jakten, Artesian är varsam med barn och en bra sällskapshund.

De har ett mycket djup skall och kan skälla högljutt när främlingar kommer men är mycket välkomnande. Den är modig och envis i jakten, men gemytlig och lydig, han är värderad högt som en följeslagare liksom en utmärkt jägare. Rasen värdesätts både som sällskap så som jakthund Han har en utmärkt näsa och älskar att spåra om den upptäcker en intressant doft, Detta gör att du som ägare får vara uppmärksam på din hund så den inte försvinner iväg från din sida i sin nyfikenhet på vart alla dofter kommer från. De trivs bra tillsammans med andra hundar av andra raser då de är vana att leva i flock i Frankrike. Om de blir vana med katter och andra husdjur när de är unga, kommer de att trivas med dem också.


Rasrelaterade problem
Rasen kan lätt få problem med höfterna och diskarna i det bakre partiet.

Speciella krav / Skötselråd
Den här rasen behöver mycket motion så som långa dagliga promenader

Kom ihåg att hunden älskar att spåra och om den är lös och får upp ett spår kan du vara rätt säker på att den kommer följa det även om det innebär att den försvinner från dej. Om detta händer, kan du lägga en bit av dina kläder eller någonting med din doft i närheten av där hunden försvunnit och du kommer troligtvis hitta hunden vid den platsen inom några timmar eller åtminstone morgonen efter.

Basset Artesian Normand har en lättskött korthårig päls som gör att du bara behöver rykta/dra bort döda hår eller borsta den vid behov. Schamponera endast vid behov. Rengör öronen regelbundet och håll klorna korta

Rasnamn på andra språk
Artesian-Norman Basset.

Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna hundras.

Basset Artésien Normand
Bild-ID: 1299

Foto Wikimedia CommonsKennlar med
Basset Artésien Normand

Barsaja's
TOBO
Dobwest
KLÄSSBOL
Honeycar´s
NYKVARN
Konungsunds
VIKBOLANDET
Kullalyckans
LAMMHULT
Motvindens
VIKINGSTAD
Sakra's
ÖRSUNDSBRO
Stockmossen
ÖRSUNDSBRO
Swede Sun´s
TOSTARED
Vijaga
TIDAHOLM
Västsjö
DEJE

Finns inte din kennel med?
Anmäl din kennel till ZooKoll's kennelregister. Det är helt kostnadsfritt. Din kennel visas på sidan för den/de raser som du föder upp.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll