StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Bojan
Yny
Lyrik
Majvor
Matryd
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Rhema
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Innehåll - Hundar
Forum - Hundar
Hundraser
Prylmarknad - Hundar
Artiklar - Hundar
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars hundar

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Grupp 6 - Drivande samt sök- och spårhundar
American Foxhound
Inskriven av Sunnygirl

Utskrift
ID-nr: 168Uppdaterad 2010-09-16 09:27
Informationsklass   
6


AllmäntSKKFCI

Historia / Ursprung
1650, seglade Robert Brooke till Crown Colony i America med sin flock/grupp av jakthundar och dessa är ursprunget till flera American Hounds. Hundarna stannade kvar i familjen Brooke i nästan 300 år.
George Washington fick Franska Foxhundar sk Grand Bleu de Gascogne, som gåva från Marquis de Lafayette. Många av dessa hundar härstammade från Brooke’s, och när dessa korsades med de franska foxhundarna så var dagens American Foxhound född.
Trots envisa rykten om att dessa hundar i början föddes upp för att användas i jakt av ursprungsinnevånarna i America så stämmer inte detta.
Rasen föddes upp enbart för att användas vid rävjakt och när den röda räven importerades / invandrade så korsade man Foxhundarna med Irländsk Foxhund för att införa snabbhet och uthållighet i rasen. Kvalitéer som återfinns i dagens hundar.


Allmän beskrivning
Rasstandarden för American foxhound säger att hunden bör vara 21-25 inches (53-64 cm) I mankhöjd och väga mellan 65-75 pounds (29-34 kg), men många av hundarna är större än vad standarden säger. Hanhundar ca 26-29 inches (66-74 cm) och tikar 25-28 inches (64-71 cm) vikten ligger på något lägre än vad rasstandarden säger ca 40-65 pounds (20-29 kg).
En del uppfödare tror att detta kommer från den idag mycket bättre kosten som hundarna ges idag än när man först började avla fram rasen. Foxhundarnas ben är långa och raka och bröstkorgen ska vara smalare. Nospartiet är smalt/ avlångt och skallpartiet mer kupol liknande vilket betyder att huvudet lutar lite. Öronen är långa och sitter lågt, Ögonen är stora bruna och sitter brett isär. Pälsen är kort och strävhårig. Rasen liknar Beagle men är större och högre.


Temperament
American Foxhound är snäll, lugn, lojal, och väldigt kärleksfull hund med sina ägare. Som alla hundar så behöver dom varsam träning, mycket social träning,och ägare som är beredda på att ge dom mycket motion: en uttråkad foxhound hittar på egna saker och bus för att ha roligt och kan förstöra mycket i hemmet om det vill sig illa. Det kan vara allt från klösa på dörrar till att gå bärsärk med kuddar och andra saker som finns i hemmet. Deras storlek gör dem också möjlighet att nå upp till bänkar och de saker som finns där så man får vara noga med vad man har framme om man inte kan vara hemma och passa hunden. Om regelbunda promenader inte kan göras är det bra om man har en säker trädgård så hunden kan röra sig fritt och leka av sig.

Som de intelligenta hundar de är så lär de sig snabbt att öppna dörrar eller grindar och ger sig då ut på upptäcksfärd. När de är ute och rör sig på egen hand så är de riktiga krigare, när en lukt har uppdagats så följer de den ända tills de hitter orsaken till lukten. På grund av att deras jakt instinkt är så stark kan man aldrig lita på en lös Foxhound. De kan snabbt följa en doft rakt ut I gatan och riskera att bli påkörda.

Foxhundar är lätta att leva med Men är inte några lägenhets hundar direkt och bör ej lämnas ensamma under längre perioder. De kommer bra överens med barn då även små barn men man måste alltid vara vaksam när hundar och barn är tillsammans för olyckor kan hända snabbt och hundar kan attackera eller bitas om de känner sig trängda eller utsatta.
Foxhundar är inga bra vakthundar då de gärna välkomnar alla människor I tron om att de ska få godis eller att bli klappade. Detta härstammar från åratal av avel då de hundar som morrade eller visade tänderna för sin ägare inte kunde avlas på eller till och med avlivades just på grund av detta.

Foxhundar är skällande och ylande hundar, visserligen inte ofta men de har högljudda djupa skall som hörs långväga. Ofta uppskattas inte detta av grannarna och särskilt då inte i städer.

Hundarna är envisa och även om de kan följa kommandon så gör dom det först när det passar dom själva. Att träna en Foxhund kan vara påfrestande och tålamodskrävande. Viktigt att alltid träna en Foxhund med positiv förstärkning.


Rasrelaterade problem
Rasen brukar inte medföra några genetiska sjukdomar.

Det är lätt att övermata hundarna så att de ökar i vikt. Var noga med att inte göra detta.

En mindre vanlig sjukdom är thrombocytopathy- som är en så kallad blodstörning- som gör att hunden blöder extra mycket om hunden skadas.

Hundarna blir i snitt 10-13 år gamla.

American Foxhundar är en energisk ras och behöver mycket motion.


Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna hundras.

American Foxhound
Bild-ID: 1214

Foto Wikimedia CommonsKennlar med
American Foxhound

Topgrade
SORUNDA

Finns inte din kennel med?
Anmäl din kennel till ZooKoll's kennelregister. Det är helt kostnadsfritt. Din kennel visas på sidan för den/de raser som du föder upp.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll