StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Yny
Neek
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Fiskarno
Boszkan
Ciszie
Innehåll - Akvarier
Forum - Akvarier
Fiskarter
Akvarieväxter
Prylmarknad - Akvarier
Artiklar - Akvarier
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars akvarier

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Övrigt akvarierelaterat
Cambarellus patzcuarensis "Orange"
Röd dvärgkräfta
Inskriven av Christinag

Utskrift
ID-nr: 1626Uppdaterad 2008-06-04 03:42
Informationsklass   
9

Synonymer / tidigare vet.namn
Kallas för CPO. Får ej förväxlas med den snarlika, men tre gånger så stora kräftan Procambarus clarkii "Orange"! Den senare har slätt skal. Ibland betecknas CPO´n som "Dvärgflodkräfta"

Utbredningsområde
Mexico: Sjön Lago de Pátzcuaro.

Allmän beskrivning
Röd liten kräfta, färgvariant på en färglösare normalvariant. Den kan vara mer eller mindre orange eller rödaktig. Den kan ha ränder eller prickar eller både-och, teckningen varierar. Inte den allra fredligaste av de små kräftorna, men ändå helt akvarielämplig och rättså snäll. Det går att hålla två-tre par för sig själva i ett mindre akvarium på kanske 25 liter, av den här arten eller C. schuffeldti . Det sägs att patzcuarensis skall vara aningen känslig. Normalt har de en livslängd på 1½ år.

C. schuffeldtii är ännu fredligare och snällare än C. patzcuarensis.
Störst är C. montezumae, men även den går att hålla i artakvarier. Fredliga eller sega fiskar och framför allt fiskar som sover nära marken fångas och skadas, för att sedan ätas upp av dvärgkräftan.

Nedanstående beskrivning gäller ganska bra för de tre ovan nämnda arterna Cambarellus:

De gillar tätt bevuxna akvarier. Vattenpest fungerar bra. De vill dra sig undan när det är dags för skalömsningen och behöver litet lugn och ro efter denna. Ofta föredrar de litet högre belägna regioner för detta. Annars så klättrar de runt hur som helst. De har ett behov av att klänga på saker, de simmar inte så ofta runt.
De gillar även grottor och rör med lagom stor diameter, t.ex. 1,5 cm. Då bör ena änden vara tillstängd!

Täck över akvariet väl och täpp till alla små hål - det är bara en tidsfråga innan de rymmer! De är väldigt företagsamma. Annars så är de lätta att hålla, äter inga växter och gräver normalt inte om.

Storlek
Mellan 3 och 6 cm (Gäller alla här nämnda Cambarellus-arter). För det mesta blir hannarna max 3 cm och honorna 4.

Könsskillnader
Honorna litet större och bulligare byggda.

Odling
Lätt. Men man måste se till, att det inte blir överbefolkning i karet - risk för att kannibalism inträder och då är det slut med freden! Då man vill behålla riktigt många av avkomman bör man dra upp dem separat, men vill man bara ha några då är det inte absolut nödvändigt.

Strax innan honan skall ömsa skal klamrar sig en hanne fast vid henne tills det är dags. Hannen snurrar då runt honan så att hon hamnar i ryggläge och klamrar sig fast vid henne med "saxarna". Parningsorganet förs då in i honan och ett (?)spermiepaket överförs. Därefter drar sig honan tillbaka och romkornen klistras av honan till ett område under svansen intill (de bakre) simbenen. Det kan bli runt 30 romkorn i genomsnitt. Det kan dock bli det dubbla. Tiden fram till kläckning varierar med temperaturen och kan vara 3 veckor. En del sätter om honan till ett separat akvarium, precis innan det är dags för frisläppandet av räklarverna. Man ser rätt tidpunkt på att man kan se ögonen i romkornen. Det sägs att det går bra att flytta honorna, för även om vattenvärdena har varit rätt avvikande (ex.vis från ett ledningsvärde på 200 yS till 500 yS), så har honorna behållt yngeln ändå och det har gått bra. Det bör också gå bra med omplacering från ett mjukare till ett hårdare vatten, omvänt är osäkrare.

Man kan mata räklarverna med frysta cyklops, Baby-Star och finfördelat torrfoder.

OBS:
C. montezumae är väldigt aggressiv vid parningen, som ofta medför förlust av kroppsdelar och lika ofta har honans död till följd.

Utfodring
Äter egentligen allt! Torrfoder, frysta cyklops eller bosminer. Fodertabletter av både blandkost- och algtyp, gärna algknappar. Färska, slakade, förvällda eller frysta grönsaker: Salladsblad, spenatblad etc. Konserverade ärtor eller morötter. Man kan prova med litet färsk eller konserverad frukt också. Hackad fryst artemia. Om man ger vanliga frysta räkor så måste man tänka på att spadet är väldigt salt, och att även räkorna är salta. Ge därför inte så mycket köperäkor från frysdisken. Levandefoder tas också, men de är inga bra jägare.

Övrigt
Om de förlorat ben eller klor så är det inte livshotande för dem! Flytta gärna det skadade djuret till ett lugnt akvarium där det får vara ifred ett tag. Efter en skalömsning har den återfått den förlorade kroppsdelarna, som då kan vara något mindre i storlek. Efter ytterligare en eller två skalömsningar så är djuret oftast som vanligt igen!

Här är en rolig bild:

http://www.galerie.aquaristikecke.de/
albums/userpics/10001/cpo061.jpg

och här är en till:

http://www.galerie.aquaristikecke.de/
albums/userpics/10001/cpo062.jpg

Temperatur
0.0 °C och högre

Vattenvärden
6.5 - 9.0 pH

Akvarielängd Minst 40 cm.
Avarievolym Minst 25 liter.

Mer läsning
Array
Array
Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna fiskart.Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll