StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Bojan
Yny
Lyrik
Majvor
Matryd
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Rhema
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Innehåll - Akvarier
Forum - Akvarier
Fiskarter
Akvarieväxter
Prylmarknad - Akvarier
Artiklar - Akvarier
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars akvarier

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Övrigt akvarierelaterat
Caridina cf. cantonensis "Blå Tiger"
Blå Tigerräka
Inskriven av Christinag

Utskrift
ID-nr: 1610Uppdaterad 2008-06-06 00:51
Informationsklass   
9

Utbredningsområde
Framodlad färgvariant.

Allmän beskrivning
Bläckblå (variabel) dvärgräka med fem tvärgående mörka ränder: två böjer sig framåt och tre är böjda bakåt. Mörk fläck vid svansroten. Gulrosa ögon!

Storlek
25-35 mm i genomsnitt.

Könsskillnader
Honorna större, 35 mm och hannarna mindre, 25 mm långa.

Odling
Den är ganska ovanlig i Sverige ännu, men kanske har den hunnit odlas även här. Inga speciella odlingsproblem, den odlas precis på samma sätt som ursprungsvarianten av tigerräka. Tyvärr så får den inte alltid riktigt blå avkomma, färgerna varierar ganska rejält mellan individerna. Riktigt snygga individer blir kungsblå-bläckblå med mörkare ränder.

Den kan föröka sig var 4:e till 6:e vecka med 30-50 färdigutvecklade räkbarn varje gång.

Övrigt
När man korsar två vitögda, normalfärgade individer med varandra får man den oerhört läckra blå färgvarianten! Den har förresten orange ögon! Detta är den enda blå dvärgräkan i handeln som är "färgäkta" (Blue Pearl är mera isblå, det är bara skalet som är färgat på dessa). Det förekommer flera varianter av konstgjort färgade blå räkor i handeln. Om de överlever länge nog i akvariet för att övervara en skalömsning så kan de få avkomma, men denna är aldrig färgad. Den blå tigerräkan kan däremot få avkomma som ofta är blå. Det blir blandade färger på avkomman. Alla har dock orangefärgade ögon, oavsett färg på kroppen. De ursprungliga, normalfärgade tigerräkorna har inte orangea ögon, därför tror många att den blå färgvarianten är en mutation. Ärftlighetsgången är inte helt 100%-igt utredd, det kan finnas flera olika varianter.

Färgen är en recessiv gen - detta betyder att de individer som ärvt den blå färggenen är ljusare än de som ärvt den utav båda föräldrarna! Om du parar två ljusa individer får du således alla möjliga genetiska varianter av blått.

Flera färgmutationer förekommer. Helsvart (numera försvunnen eller mycket sälllsynt) och albinistisk färgform finns. Olika ögonfärger förekommer.

Här finns foto på urvalsodlade blå tigerräkor:
http://www.gerdvoss.de/Wirbellose/
/Tigergarnele_blau/tigergarnele_blau.html

Beskrivningen uppdaterad av Christina G juni 2008

Temperatur
22.0 - 28.0 °C

Vattenvärden
6.0 - 7.0 pH

Vattenvärden
2.0 - 25.0 dGH

Akvarielängd Minst 20 cm.
Avarievolym Minst 20 liter.

Mer läsning
Array
Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna fiskart.Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll