StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Yny
Neek
Rhema
Lyrik
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Mikfiskdol
Toddekanske
Helecs
Fiskarno
Boszkan
Ciszie
Innehåll - Akvarier
Forum - Akvarier
Fiskarter
Akvarieväxter
Prylmarknad - Akvarier
Artiklar - Akvarier
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars akvarier

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Övrigt akvarierelaterat
Neocaridina heteropoda
Körsbärsräka, Eldräka "Red cherry"
Inskriven av Christinag

Utskrift
ID-nr: 1581Uppdaterad 2008-06-04 20:15
Informationsklass   
10

Synonymer / tidigare vet.namn
Det finns nio kända underarter av Neocaridina heteropoda, det här är en vanlig färgvariant av en av dessa. Gammalt klassifikationsnummer A 20.

Arten kallades tidigare Neocaridina denticulata sinensis, men är om-identifierad. Den röda hette tidigare Neocaridina denticulata sinensis var. red men nu har den alltså en arttillhörighet som N. heteropoda.

Utbredningsområde
Vildformen lever i Kina, Taiwan och Norra Vietnam. Den röda färgformen odlades fram i Taiwan och förekommer inte i naturen.

Allmän beskrivning
Liten dvärgräka som är mycket lätt att föröka i akvarier. Klart röd, "pyttesmått prickig", med någon liten detalj i vitt, men detta varierar mellan underarterna (och könet). Mest helröda individer. Lustig egenhet: Räkan blir blå vid stress! Trivseltemperatur 18-25 grader i akvarium, men de vildfångas i sötvattensdammar etc vid 25-30 grader.

Storlek
Max runt 3,5 cm beroende på vilken underart det är frågan om, oftast mindre; 20 mm (honorna 25 mm). Se även under könsskillnader.

Könsskillnader
Hanen har kraftigare främre ben, som används vid parning. Honan något större. Ibland förekommer ljusare färgade hannar, beroende på vilken underart det är frågan om. Ljusare/färglösa individer är nästan alltid hannar. Honorna är kraftigare utfärgade. Honorna går mest att känna igen på en vit nackfläck (här i äggstockarna förproduceras romkornen) och på gulvita äggledare. OBS - se nedan under odling - nackfläcken saknas i vissa skeden.

Odling
Förökning går av sig självt, i alla typer av vatten. Går knappt att ta kål på. Inga arrangemang behövs - förökningen går inte att stoppa. Du behöver snabbt ett större akvarium och många kompisar som gillar dvärgräkor, för att få rum med de myriader av räkor som blir! Anledningen är att fortplantningen sker mycket specialiserat - endast redan färdigutvecklade ungdjur släpps ut i vattnet av honan. Honorna kan endast befruktas i samband med skalömsningen, kort därefter försvinner den vita nackfläcken. När romkornen kläckts hos honan och larverna är på gång saknas alltså den vita nackfläcken hos honan, det är därför inget varaktigt könskännetecken. Räkornas ungar börjar visa röd färg vid ung. 5 mm storlek. De blir könsmogna vid ungefär 3 månaders ålder, men det tar ca. 8 månader innan de är fullt utfärgade.

Några som hållit dem menar dock att fortplantningen ställs in vid temperaturer >25 och för surt vatten, vilket gäller även för många andra arter av räkor.

Odling framgångsrik även i mycket hårt vatten, nära GH 30.


Utfodring
Äter allt smått, inklusive söndersmulat flingfoder, tabletter, Cyklop-Eeze. Även uppblötta eller slak-kokta sallads- eller spenatblad som det hunnit bildas litet alger på. Äter även gurka, potatis, blomkål, paprika ....

Annars så älskar den trådalger, den kan leva på endast detta om du håller dem ute i dammen. Den behöver inte stödutfodras när det finns alger.


Övrigt
Tål transportering bra. Kan vara känslig för dålig vattenkvalité om den är importerad. MYCKET känslig för koppar i vattnet - den kan dö av mycket små nängder, likaså om Nitratvärdena överstiger 25 mg/l.

Man kan hålla dem tillsammans med oförargliga, mindre fisksorter eller ancistrus, vilka inte bryr sig om räkorna. Ständigt omkringsimmande levandefödare eller barber kan dock vara litet för stressiga för de lugna räkorna och göra dem litet skygga.

Läs även beskrivningen för den normalt färgade: Neocaridina denticulata sinensis

Temperatur
8.0 - 35.0 °C

Vattenvärden
6.0 - 8.0 pH

Vattenvärden
5.0 - 27.0 dGH

Akvarielängd Minst 30 cm.
Avarievolym Minst 12 liter.
Medlemmars kommentarer
Inskickat av Loach 2016-03-05 18:14
Har två stycken plus deras avkomma. Min lillebror döpte dem till Ronny och Ragge. Mycket roliga att titta på och rekomenderas starkt

Inskickat av teddanzoo 2007-03-03 22:39
Hade en liten men den blev uppäten.

Inskickat av nilbrink 2007-02-11 11:32
Roliga att kolla på. Längtar tills mina paras sig! ;DVad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll