StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Bojan
Yny
Lyrik
Majvor
Matryd
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Rhema
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Berraberra
Innehåll - Katter
Forum - Katter
Kattraser
Prylmarknad - Katter
Artiklar - Katter
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars katter

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Semilånghår
Turkisk angora
Inskriven av Cat

Utskrift
ID-nr: 13Uppdaterad 2007-09-26 02:28
Informationsklass   
3

Ursprung och historik
Turkisk angora är en mycket gammal kattras, förmodligen en av världens äldsta och den kan spåras längre tillbaka än någon annan kattras. Man anser att den turkiska angoran är grunden för alla långhårsraser.

Man kan finna turkisk angora i hela Turkiet. Många har dem som vanliga huskatter men på Ankara Zoo bedriver man planerad avel på angorakatter för att bevara rasen.

Den moderna turkisk angora har en mycket kort historia. I början på 60-talet köpte ett amerikanskt par två angorakatter från Ankara Zoo och återupprättade rasen i USA. Från början avlade man bara på helvita katter men eftersom man fick ungar i andra färger började man så småningom att inse värdet av dem också.

Det är dock fortfarande den helvita som är den vanligaste. Genom många importer från Turkiet har man kunnat bredda avelsbasen och idag är turkisk angora vanligt förekommande i Europa


Rasstandard / kroppsbyggnad
Turkisk angora är en elegant, graciös, vänlig och livlig katt.

Den är medelstor med en lång muskulös kropp och slanka, höga ben med små tassar, Huvudet är kilformat, litet till medelstort och profilen ska vara mjukt böjd. Hakan är lätt rundat med hakspetsen i linjen med nosspetsen. Ögonen är stora och ovala och öronen är breda vid basen och sitter högt och på huvudet.

Pälsen är semilång, glansig och silkig utan underull med aningen längre päls på halsen, bröstet och på bakbenen. Svansen är lång och yvig.

Temperament
Vikt
0.00 Kg och högre

Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna kattras.

Turkisk angora
Bild-ID: 985

Foto Wikimedia CommonsVad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll