StartHundarKatterAkvarierSmådjurTerrarierFåglar


Senast inloggade
Biewerterrier
Yny
Bojan
Lyrik
Majvor
Matryd
Neek
Lassebi
Runehamm
Fabricio
Rhema
Rob
Rosita
Cg
Loach
Jojjelundstedt
Smmsson
Mto49
Paddans
Matejanna
Innehåll - Terrarier
Forum - Terrarier
Arter - Terrariedjur
Akvarieväxter
Prylmarknad - Terrariedjur
Artiklar - Terrariedjur
Medlemmars Bildarkiv
Medlemmars Bloggar
Medlemmars terrarier

Art-/rasarkiv
Saknade bilder

Logga in
Anv.namn
Lösenord
Kom ihåg mig 

  Glömt ditt lösenord?

Vattenlevande sköldpaddor
Trachemys scripta elegans
Rödörad vattensköldpadda
Inskriven av Kattiew

Utskrift
ID-nr: 11Uppdaterad 2004-11-21 01:32
Informationsklass   
8

Synonymer / tidigare vet.namn
Chrysemys scripta var. elegans BOULENGER 1889, Emys elegans WIED 1839, Emys holbrooki GRAY 1844, Emys sanguinolenta GRAY 1855, Pseudemys scripta elegans STEBBINS 1985, Trachemys lineata GRAY 1873

Utbredningsområde
Från Södra Nordamerika till Sydamerika

Allmän beskrivning
Utmärkande för denna art är de röda fläckarna på huvudets båda sidor som har även givit arten sitt namn. Den blir ca. 30cm. Dessa vattenlevande sköldpaddor föredrar långsamt rinnande vatten med riklig växtlighet. De är dagaktiva och ses ofta solande på trädstockar

En Rödörad vattensköldpadda lever länge . ofta ända upp till 15-20 år med rätt skötsel .Storlek
Denna art blir ca.30cm, det förekommer dock viss variation mellan olika individer. Storleksangivelser refererar till längd mätt över skalet.


Terrariet
Akvaterrarium bör vara rymligt då dessa exemplar blir ju kring 30cm. Gärna från 400 liter ller större med passande inredning. Som för alla vattenlevande sköldpaddor bör dessa utformas med en landdel och solplats som håller högre temperatur på ca.35C. Här kan man passa på att placera en behållare anpassad för äggläggning med torv exempelvis. Du kan ta hjälp av spotlights för värmeplatsen som alstrar ganska bra värme och ger fint ljus samtidigt. Det ska vara lätt att ta sej upp på denna plats och den ska rymma alla djur som bor i samma terrarium. Vattnet bör hålla en temperatur på mellan 24-30 grader med passande djup. Skalets längd brukar vara ett bra riktvärde när man bestämmer vattendjup. Tillgången på soljus är viktigt då detta är en förutsättning för upptagning av D-vitamin. UVB ljus kan ersätta brist på solljus på vinterhalvåret.

Fortplantning
Äggläggande. Äggen placeras i multnande material där själva förruttnelsen står för värmeutvecklingen. De nykläckta ungarna klarar sej från första början.

Föda i naturen
Livnär sej på både levande fisk, små kräftdjur insekter och vegetarier. Det har även iaktagits att T. scripta elegans har tagit fågelungar från fågelbon vad strandkanten.

Utfodring i fångenskap
En rödörad sköldpadda bör ha både vegetarisk och animalisk foder.
(75% vegetarier - 25% animalier)

Vegetarisk foder kan bestå av:
Finfördelad romansllad, rivna morötter, gurka, kål, klöver, melon, äpplen, majs etc.

Animaliska bör bestå av kött som av fisk, även levande som guppys räkor mygglarver, nyfödda möss och råttor, samt insekter som syrsor mjölmask

Otroligt viktigt med rätt kost eftersom bristen på diverse näring, vitaminer och mineraler kan orsaka en hel del följdsjukdomar som t.ex: värpnöd, skalröta, svullna ögon och missbildad sköld.

Övrigt
Dessa djur bits! Blir du biten, håll dej still även om det gör väldigt ont tills de släpper. Var uppmärksam därför när du plockar med dina djur, särskilt då det handlar om fullvuxna djur. Återigen! De kan bita av ett barnfinger lätt, var därför ytterst försiktig!


Medlemmars kommentarer
Inga kommentarer finns för denna art.

Trachemys scripta elegans
Rödörad vattensköldpadda
Bild-ID: 841

Foto Katarina Williamsson (Kattiew)
Rödörad sköldpadda från Tropikhuset i Jönköping.

Trachemys scripta elegans
Rödörad vattensköldpadda
Bild-ID: 842

Foto Katarina Williamsson (Kattiew)
Rödörad sköldpadda från Tropikhuset i Jönköping.


Vad gäller för bilder?
Alla bilder måste vara tagna av dig själv. De flesta filformat går bra. Det bästa är om bilden är i orginalstorlek och inte förminskad eller komprimerad. När bilden tas med i Art-/Rasarkivet kommer den att göras i två storlekar med en tumnagel för snabbare laddning.

Ja, jag vill gärna bidra med bilder. Hur gör jag?
Maila dina bilder till info@zookoll.se gärna tillsammans med information om artens/rasens namn om du vet det. Ett annat sätt är att skicka ett Privat meddelande till Agadmin och berätta vad du har.

Hur presenteras jag som fotograf?
Alla bilder publiceras med information om fotografens namn vid såväl tumnagelbilderna som de stora bilderna. På de stora bilderna är dessutom ditt namn integrerat för att bättre skydda från oönskad spridning. Du kan också bifoga e-postadress och URL som presenteras i samma fönster som den stora bilden. Som företag kan du få en liten reklamplats ovanför dina bilder. Detta är gratis i utbyte mot det material du bidrar med.

Kan jag få betalt för mina bilder?
ZooKoll är ett ideellt projekt och bygger på insatser, bidrag och material från medlemmar och andra intresserade. Det finns därför inga ekonomiska medel att lägga ut. Här kan du som fotograferar göra en stor och högt uppskattad insats.


Dela på...


© 1998 - 2018 ZooKoll